X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
22/08/2019 |  19:03 ⇒ 19:07 | Izvor: B92

Bolsonaro: Nemamo sredstva za borbu protiv požara u Amazoniji

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro izjavio je danas da Vladi Brazila nedostaju sredstava za borbu protiv šumskih požara u Amazoniji.
Žair Bolsonaro - Foto: AFP
Žair BolsonaroFoto: AFP

Bolsonaro je u govoru, koji je emitovan uživo na Fejsbuku, rekao da Vlada istražuje požare, nakon što su satelitski snimci pokazali da prašume u brazilskom dijelu Amazonije ove godine pogađa rekordan broj požara.

On je, takođe, rekao da nikada nije tvrdio da su nevladine organizacije započele požare u šumi navodeći da je samo govorio o svojim sumnjama, prenosi Rojters.

Mediji su prethodno preneli da je Bolsonaro u srijedu rekao, da nevladine organizacije, po svemu sudeći, podmeću požare u prašumama Amazona kako bi osramotile njegovu Vladu nakon što im je smanjio finansiranje.

Bolsonaro je dodao da sve ukazuje da NVO izazivaju požare u prašumama, a na pitanje da li ima dokaze da potkrijepi svoje tvrdnje on je rekao da nema pisanog plana za tako nešto jer se to, kako je naveo, tako ne radi, prenio je Rojters.

Brazilska svemirska agencija nedavno je saopštila da je broj požara u Amazoniji porastao za 83 odsto u odnosu na prošlu godinu, usljed sječa šuma.