latinica  ћирилица
22/08/2019 |  19:28 ⇒ 19:28 | Autor: SRNA

Bocan-Harčenko: Zabrana ulaska Bikoviću - gubitak za Ukrajinu

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandr Bocan-Harčenko smatra da je odluka ukrajinskih vlasti da zabrane ulazak u Ukrajinu srpskom glumcu Milošu Bikoviću veliki gubitak za ovu zemlju i njen narod.
Aleksandar Bocan-Harčenko (foto: Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Aleksandar Bocan-Harčenko (foto: Tanjug / Dragan Kujundžić)

- Sa nedoumicom sam saznao o zabrani ulaska u Ukrajinu talentovanom srpskom glumcu Milošu Bikoviću. Veliki gubitak za Ukrajinu i njen narod - naveo je Bocan-Harčenko na Tviteru.

On je dodao da ovaj slučaj, nažalost, nije bez presedana i da je, po svoj prilici, metodično rušenje kulture već postalo navika ukrajinskih vlasti, prenijeli su beogradski mediji.

Srpski glumac Miloš Biković objavio je danas na Tviteru da mu je zabranjen ulazak u Ukrajinu i to zbog navodnog ugrožavanja nacionalne bezbjednosti.

On je izjavio da nije dobio zvanično obavještenje, niti obrazloženje o zabrani ulaska.

Biković je naveo da je slučajno saznao za informaciju da se nalazi na sajtu "Mirotvorac" koji sadrži bazu podataka osoba koje se povezuju sa učešćem u aktivnostima u Ukrajini na strani proruskih pristalica.

Miloš Biković je glavni protagonista filma u rusko-srpskoj koprodukciji "Balkanska međa" o ruskom zauzimanju prištinskog aerodroma "Slatina". Na listi sajta "Mirotvorac" nalazi se još jedan član ekipe ovog filma, glumac Gojko Mitić.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uručio je Bikoviću u novembru 2018. godine priznanje Medalja Puškina za kulturno zbližavanje srpskog i ruskog naroda.