latinica  ћирилица
22/08/2019 |  21:29 ⇒ 21:39 | Autor: SRNA

Škola kliničkih vještina okupila studente medicine iz Srpske i Srbije

Na Medicinskom fakultetu u Foči večeras je otvorena Škola kliničkih vještina koja je, osim studenata ovog fakulteta, okupila i studente iz Kosovske Mitrovice i Novog Sada.
Škola kliničkih vještina (Foto: RadioFoča) -
Škola kliničkih vještina (Foto: RadioFoča)

Član Organizacionog odbora Arsen Pavlović kaže da je škola nastala sa idejom da se unaprijede praktična znanja iz oblasti kliničkih vještina.

On je precizirao da će učesnici Škole kliničkih vještina naredna tri dana imati više radionica iz osnova hirurgije, te iz oblasti brzog trauma-pregleda i kardiopulmonalne reanimacije - oživljavanja pacijenta, neonatalne intubacije - oživljavanja novorođenčeta i lumbalne punkcije - uzimanja za analizu uzorka tečnosti iz kičmenog kanala.

- Medicinski fakultet i Univerzitetska bolnica omogućili su nam sredstva i potrebne lutke, bez kojih naše radionice ne bi bile na vrhunskom nivou. Ovo su vježbe iz osnovnih kliničkih vještina koje svaki ljekar koji izađe sa Medicinskog fakulteta treba da posjeduje, a na neki način se zanemaruju kroz nastavu, tako da nam je namjera da te vještine na ovaj način približimo studentima - rekao je Pavlović.

Nemanja Ilić, zamjenik predsjednika Studentskog parlamenta Studentskog doma u Foči, koji je organizovao ovu školu, kaže da učestvuje 50 studenata, od kojih 35 sa fakulteta u Foči, a 15 su gosti iz Novog Sada i Kosovske Mitrovice.

- Nadamo se da će ova škola postati tradicionalna i da će iz godine u godinu biti brojnija - rekao je Ilić.

Prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu i profesor Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić pohvalio je inicijativu Studentskog parlamenta zahvaljujući kojoj će, kao je naglasio, učesnici proći osnovne vještine koje su izuzetno važne u praksi.

- Ovo je prva godina i u budućnosti bi to trebalo da preraste u tradicionalni skup na koji će dolaziti mnogo više učesnika i predstavnika više univerziteta. Važno je to upoznavanje i druženje studenata, razmjena znanja i ideja - istakao je Bokonjić.

On je dodao da su se svi profesori koji su pozvani sa velikim entuzijazmom prihvatili da volonterski učestvuju u vježbama.

Vojin Čukuranović, student Medicinskog fakulteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, kaže da je ovo početak uspješne saradnje sa studentima iz Foče.

- Naša očekivanja su da se u Kosovsku Mitrovicu vratimo sa novim poznanstvima, sa više iskustva u praksi, čemu je sama škola i namijenjena - rekao je Čukuranović.

Student Medicinskog fakulteta u Novom Sadu Luka Radić ističe da je ova škola velika mogućnost za studente da nauče važne vještine.

- Važno je i da razmijenimo iskustva sa kolegama iz Foče i Kosovske Mitrovice, da se družimo i steknemo nova poznanstva i kontakte - naveo je Radić.

Škola kliničkih vještina trajaće do nedjelje, 25. avgusta.