latinica  ћирилица
23/08/2019 |  11:20 ⇒ 11:21 | Autor: TANЈUG

"Velika opasnost, Priština podržava džihadiste"

Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović kaže da prištinska vlast ima blagonaklon odnos prema džihadistima koji su se na KiM vratili sa ratišta iz Sirije i Iraka.
Nebojša Stefanović (foto: Grad Bijeljina) -
Nebojša Stefanović (foto: Grad Bijeljina)

Stefanović naglašava da je to velika opasnost.

- Naše službe rade svakodnevno i neće dozvoliti da se bilo kakva nestabilnost prenese na centralni dio Srbije. Svjesni smo rizika koji postoji, ali imamo adekvatne snage koje na to mogu da odgovore - rekao je ministar.

Mediji prenose da su zemlje zapadnog Balkana vratile oko 460 džihadista sa ratišta u Siriji i Iraku, od kojih se 250 slobodno kreće bez ikakve kontrole po teritoriji KiM.

Stefanović je pojasnio da se nijednom srpskom državljaninu ne može zabraniti da uđe na teritoriju Srbije, te da postoje ozbiljni bezbjednosni kapaciteti koji mogu da kontrolišu te ljude, jer se zna da su bili upleteni u terorizam na stranim ratištima.

Kako kaže, u Srbiji je to krivično djelo, te se prate aktivnosti tih ljudi.

- To što se oni u nekim dijelovima naše teritorije kreću na način kako se kreću, pokazuje političku nespremnost prištinskih organa da na ozbiljan način sagledaju taj problem - rekao je Stefanović.

On je dodao da su se mnogi od njih prethodno borili za tzv. OVK, da su ubijali srpske policajce i vojnike, ali da to svijet nije htio da vidi, a kada su otišli u Siriju ili Irak onda su postali teroristi.

- Sve ono što smo mi govorili i ukazivali pokazalo se kao apsolutno tačno - naveo je on i dodao da povratnici sa ratišta iz Sirije i Iraka imaju političku podršku prištinske vlasti, jer mobilišu dio birača na KiM i mogu da utiču na rezultate izbora.

- Oni su u sprezi sa vlastima i sa raznim političkim opcijama. Kada bi ih progonili izgubili bi tu vrstu podrške. Oni to znaju i zato postoji jedan blagonaklon odnos prema njima što je nova opasnost - zaključio je ministar.