latinica  ћирилица
23/08/2019 |  11:52 ⇒ 12:20 | Autor: SRNA

Pupovac: Neki žele da protjeraju i ono malo Srba iz Hrvatske (VIDEO)

Poslanik Samostalne demokratske Srpske stranke /SDSS/ u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac izjavio je danas da neki u Hrvatskoj žele da protjeraju i ono malo Srba koji su ostali, te da neki i sa oltara šalju poruke mržnje.
Milorad Pupovac - Foto: Screenshot/YouTube
Milorad PupovacFoto: Screenshot/YouTube

- Ponovno se tuče u otvorenoj atmosferi mržnje i otvorenom lovu prema onima koji zvuče kao Srbi, bilo zbog govora, navijanja ili političkih stavova, kao što će i nakon ove konferencije za novinare biti govora mržnje i poziva na nasilje - rekao je Pupovac.

Na konferenciji za novinare povodom učestalih napada na Srbe širom Hrvatske, Pupovac je istakao da se obilno krše zakoni veličanjem ustaškog režima u javnom prostoru.

- Ispred Srpskog narodnog vijeća /SNV/ se vrijeđa, prijeti i uzvikuje "Za dom spremni", to im je normalno. Za Srbe to nije normalno i nikada neće biti normalno. Mi se na veličanje ustaštva nikada nećemo naviknuti. Za nas "Za dom spremni" nikada ne može biti prihvaćeno i nema značenje osim onoga u NDH. Ako toga ima u Domovinskom ratu onda je to problem Domovinskog rata, ako toga ima na komemoracijama onda je to direktno povezivanje s ustaškim režimom to problem komemoracija - rekao je Pupovac, koji je i predsjednik SNV-a.

On se osvrnuo i na emisiju na Vinkovačkoj televiziji u kojoj je izrečeno da bi Pupovcu "jednom za svagda trebalo začepiti usta".

- Dok imam fizičke snage i mentalne sposobnosti ne postoji niko ko će mi začepiti usta. Ako su neki spremni za dom, onda sam ja spreman i za to. To poručujem onima koji mi upućuju prijetnje na moj mejl, fakultetski mejl. Ti ljudi progone ljude koji ničim ne pokazuju nelojalnost hrvatskom ustavu. Ima li nekoga da to čuje - upitao je Pupovac, koji je i poslanik SDSS-a u Saboru Hrvatske.

Prema njegovim riječima, Hrvatska gubi kredite dobijene ulaskom u Evropsku uniju i NATO.

- Svakoga dana gubi vrijednosti na kojima se zasnivaju te organizacije, a to su vrijednosti antifašizma - rekao je Pupovac, navodeći da će se povodom napada na Srbe obratiti tim i još nekim institucijama.

Poslanik SDSS-a u Saboru Hrvatske Dragana Јeckov takođe je osudila napade na Srbe, ističući da je riječ o zločinu iz mržnje. "Oni koji to rade ne vole Hrvatsku", ocijenila je ona.

Petoro Srba, među kojima i devetogodišnje dijete, povrijeđeno je kada je grupa maskiranih napadača upala u kafić u opštini Biskupija kod Knina gdje su gosti u utorak, 20. avgusta, gledali fudbalski meč između beogradske Crvene zvezde i švajcarskog Јang bojsa.

Isto veče u Đevrskama kod Kistanja nekoliko lica ušlo je u kafić i počelo provocirati goste koji su gledali utakmicu, a vlasnik objekta rekao je da je riječ uglavnom o provokacijama na nacionalnoj osnovi.

Srpski povratnik napadnut je istog dana verbalno, a potom i fizički u okolini Rijeke.