latinica  ћирилица
23/08/2019 |  14:01 | Autor: SRNA

Apel EU - sankcionišite Hrvatsku zbog napada na Srbe

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća apelovao je na predstavnike međunarodne zajednice i EU da zbog posljednjih napada na Srbe na adekvatan način sankcionišu Hrvatsku.
Nikola Puzigaća -
Nikola Puzigaća

- Međunarodna zajednica mora konačno reagovati i na adekvatan način sankcionisati Hrvatsku da bi zaustavila progon i ono malo Srba koji žive u toj zemlji - rekao je Puzigaća Srni.

On je upozorio da ako međunarodna zajednica i EU hitnim uvođenjem strogih zakonskih normi ne zaustavi širenje nacionalizma i ustaštva u Hrvatskoj, postoji opasnost da i ono malo Srba koji žive u Hrvatskoj krenu u egzodus bez povratka.

- Kako da očekujemo da Hrvatska izbjeglim Srbima vrati bespravno oduzetu imovinu, stanove, radna i penziona prava kada se svakodnevno napadaju Srbi u Hrvatskoj bez ikakvih posljedica po napadče - konstatovao je Puzigaća.

Petoro ljudi je povrijeđeno, među njima devetogodišnje dijete, kada je grupa maskiranih napadača upala u kafić u opštini Biskupija kod Knina gdje su gosti gledali fudbalski meč između beogradske Crvene zvezde i švajcarskog Јang bojsa u okviru plej ofa Lige šampiona.

I u Đevrskama kod Kistanja je nekoliko osoba ušlo u lokalni kafić i počelo provocirati goste koji su gledali utakmicu.

Riječ je uglavnom o provokacijama na nacionalnoj osnovi, rekao je vlasnik kafića.

Iz Policijske uprave šibensko-kninske saopšteno je da je nekoliko osoba, koje se dovode u vezu sa napadom na vlasnika i goste kafića u Uzdolju kod Knina, privedeno na kriminalističku obradu.

U utorak, 20. avgusta verbalno, a potom i fizički napadnut je 70-godišnji srpski povratnik Dobrivoje Arsić u okolini Rijeke, a među napadačima on je prepoznao stanara susjedne zgrade.

Fizičkom napadu, koji se dogodio u utorak, 20. avgusta, prethodilo je verbalno vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, nakon kojeg je Arsić dva puta zvao policiju.