latinica  ћирилица
23/08/2019 |  15:18 ⇒ 15:18 | Autor: SRNA

SNSD: Utvrditi odgovornost za Komus, a opštinski funkcioneri da podnesu ostavke

Opštinski odbor SNSD-a Gacko je, povodom stanja koje je nastalo kao posljedica obustave rada u lokalnom komunalnom preduzeću Komus, zatražio utvrđivanje odgovornosti, ostavke svih opštinskih funkcionera, hitno održavanje sjednice Skupštine opštine i djelovanje inspekcijskih organa.
SNSD - Foto: RTRS
SNSDFoto: RTRS

U gatačkom SNSD-u smatraju da aktuelna vlast nije sposobna da vodi opštinu od oko 8.000 stanovnika sa budžetom višim od 10 miliona KM, te upozoravaju da Gacku prijeti opšti haos i da se svaki dan može očekivati kulminacija problema u nekim od preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština.

- Pitanje funkcionisanja komunalnog i vodovodnog preduzeća mora se ozbiljno razmotriti i riješiti u korist stanovnika Gacka i zaposlenih u tim preduzećima - navodi se u saopštenju.

Opštinski odbor SNSD-a poručuje da je od Gacka napravljen "grad divljih deponija".

- Do danas smo imali Gacko zatrpano smećem, tone smeća različitog porijekla nalazile su se na ulicama, a vjetar, psi lutalice i ostale životinje to su svuda raznosile. Slika današnjeg Gacka nije spojiva ni sa srednjovjekovnim vremenom - kaže se u saopštenju.

Opštinski odbor SNSD-a u Gacku, kako je istaknuto u saopštenju, ne podržava prijetnje i ucjene sa kojima su se suočili radnici "Komusa", koje su im bile upućene od opštinske vlasti.

- Oglašavamo se danas jer ni na koji način nismo htjeli otežati radnicima Komusa pregovaračku poziciju sa lokalnim vlastodršcima, jer smo svjesni činjenice da bi bilo koji prijedlog ili sugestija od SNSD-a Gacko bila upotrebljena protiv radnika Komusa koje bi optužili za politikantstvo i ljudi koji su na ivici egzistencije bi bili, klasičnom zamjenom teza, optuženi za političko djelovanje protiv opštinske uprave", dodaje se u saopštenju.

Iz opštinskog SNSD-a napominju da su mjesecima u Skupštini opštine upozoravali vlasti da će posljedice njihovog nerada i bahatosti biti katastrofalne, ulagali desetine amandmana na prijedlog budžeta, u znak protesta napuštali sjednice lokalnog parlamenta.

Opštinski odbor SNSD-a u Gacku je ukazao da su radnici gatačkog Vodovoda primili minimalac za decembar i januar, a plate za februar, mart i april su isplaćene sa umanjenom cijenom rada od 125 KM, dok su topli obrok i regres za njih misaone imenice.

- Za sve potrošače u seoskim područjima trenutno su restrikcije u isporuci vode, a u stambenim zgradama na višim spratovima voda povremeno dolazi samo u noćnim časovima - navodi se u saopštenju.

Iz gatačkog SNSD-a podsjetili su da odbornici ove stranke već tri godine upozoravaju na kolaps ovog preduzeća i težak položaj zaposlenih, ali da aktuelna skupštinska većina ne dozvoljava raspravu o ovom problemu, iako je riječ o preduzeću od vitalnog interesa za grad.

U saopštenju se napominje da je slična situacija u ostalim javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač opština Gacko, te da i u sportskim klubovima postoje "finansijske dubioze i netransparentno trošenje javnih sredstava".

- Već godinama Dom zdravlja isplaćuje lične dohotke radnicima bez uplaćenih doprinosa i poreza, pa je i u toj ustanovi dug prema Poreskoj upravi dostigao skoro četiri miliona KM - dodaje se u saopštenju.

Gatački komunalci juče se počeli sa radom, nakon devet dana štrajka zbog kašnjenja plata, jer im je načelnik opštine Milan Radmilović u telefonskom razgovoru obećao isplatu dugovanja prema njima.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Milan Šupić rekao je da je direktora "Komusa" Draganu Rudan nazvao načelnik i rekao da će dati plate radnicima čim očiste grad.