latinica  ћирилица
23/08/2019 |  15:32 | Autor: SRNA

Kako je Stepa Stepanović ponizio Oskara Poćoreka?

Na dan 24. avgusta 1914. godine definitivno je završena čuvena bitka na Ceru u kojoj je srpska vojska zadala žestok udarac austrougarskim snagama, a general Stepa Stepanović taktički do nogu potukao austrijskog komandanta Oskara Poćoreka.
Stepa Stepanović (arhiv) -
Stepa Stepanović (arhiv)

Bitka je započela 16. avgusta 1914. oko planine Cer, a srpska vojska je spriječila pokušaj Austrougarske da na samom početku vojnički slomi i okupira Srbiju kako bi se, u skladu s planovima sila Antante, poslije mogla okrenuti protiv Rusije.

Takav ishod bitke prilično je iznenadio svjetsku javnost, koja je očekivala da se jedna mala država ne može oduprijeti velikoj sili.

Pobjedi je znatno doprinijela ispravna defanzivna strategija srpske Vojne komande, kao i činjenica da su njeni oficiri i vojnici u balkanskim ratovima stekli vrijedna iskustva u vezi za modernim načinom ratovanja.

Austrougarska monarhija odredila je za glavnokomandujućeg svojih snaga na srpskom ratištu Oskara Poćoreka, čovjeka rođenog u porodici germanizovanih Slovenaca i srbofoba.

On je sve vrijeme pritiskao zavnični Beč da objavi rat Kraljevini Srbiji kako bi sa sebe skinuo odgovornost za atentat u Sarajevu, koji je došao kao posljedica njegovih loših bezbjednosnih procjena.

Austrougarske snage su na kraju bitke bježale preko Drine i Save, a veliki dio okupatorsih snaga udavio se u pokušaju da ih prepliva.

Francuski novinar Henri Barbi napisao je već 19. avgusta 1914. godine:

"Istorija Austrougarske je isprepletana impozantnim porazima, a vladavina Franje Јosifa je bila plodna u vojnim katastrofama. Ali do danas, stari monarh je mogao da govori da su ga pobijedile samo Velike sile, Francuska 1850. i Pruska 1866. godine".

Danas je Srbija, sa desetinom teritorije Austrije, sa desetinom njenog stanovništva, nanijela prvi i odjekujući poraz."

Zbog izuzetnih zasluga u rukovođenju i komandovanju u Cerskoj bici, komandant Druge srpske armije Stepa Stepanović unaprijeđen je u čin vojvode.

Ta prva pobjeda saveznika u Prvom svjetskom ratu afirmisala je komandanta Stepu, što je bitno ojačalo i moral savezničke vojske.

Protjerivanjem neprijatelja do Drine i završnim borbama kod Šapca, od 21. do 24. avgusta 1914. godine, okončana je cerska operacija.

U Cerskoj bici srpske snage izgubile su više od 16.000 vojnika, dok su austrougarski gubici iznosili oko 25.000 stradalih.