latinica  ћирилица
23/08/2019 |  15:37 ⇒ 15:43 | Autor: SRNA

Voćnjak Dragana Јovića u Mačkovcu - primjer uspješnosti

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da voćnjak Dragana Јovića u Gornjem Mačkovcu kod Lopara može da služi kao primjer, ne samo u BiH, nego i šire, te najavio da će resorno ministarstvo i dalje podržavati ovu uspješnu investiciju.
Lopare - Ministar Pašalić - Foto: SRNA
Lopare - Ministar PašalićFoto: SRNA

Pašalić je rekao novinarima da posljednjih godina sve manje ljudi podiže voćnjake i da zato ovaj ohrabruje.

- Zasad šljive ovdje je dobro postavljen sa aspekta rednog i međurednog razmaka i sa aspekta uzgojnog oblika, sa kvalitetnim sadnicama i zato postoje sve pretpostavke za uspješnu proizvodnju šljive, ali i drugih kultura- pojasnio je Pašalić.

On je najavio da će resorno ministarstvo podržavati dalje aktivnosti voćnjaka "Јelena", te podsjetio da je u prethodnom periodu putem podsticaja sufinansiralo svaku sadnicu.

- Razgovarali smo sa vlasnikom da podržimo sistem navodnjavanja u voćnjaku, te sa 30 odsto podržavamo investiciju. Voće na Majevici i na osnovu klimatskih prilika daje kvalitetan plod - rekao je Pašalić.

Јović je naveo da se voćnjak prostire na 50 hektara i da zasad šljive sorte čačanka ima oko 40.000 sadnica.

- Sadnja je počela prošle godine, a biće završena krajem ove. Planiram sistem navodnjavanja. Šljiva koja će se proizvoditi biće pakovana u modernim objektima i plasirana na zapadno tržište. Ovaj projekat je veliki podsticaj za mlade da ostaju u ovoj zemlji i da podižu voćnjake. U narednom periodu ćemo otkupljivati od njih voće i na taj način mogu obezbijediti novac- rekao je Јović.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić izrazio je zadovoljstvo što je Јović, koji živi u inostranstvu, a rodom je Majevičanin, podigao ovako lijep voćnjak.

- Radimo na tome da obezbijedimo još 40 hektara zemljišta za Јovića koji će posaditi voće. On ima veoma ambiciozan plan izgradnje modernih hladnjača koje će preuzimati sve voće sa Majevice i izvoziti ga na zapadno tržište - rekao je Savić.