latinica  ћирилица
23/08/2019 |  15:39 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Trebinje: Ugašen požar na brdu Kličanj

Požar koji je juče izbio na brdu Kličanj kod Trebinja lokalizovan je i pod kontrolom. Ugašena je skoro čitava požarna linija duga oko pet kilometara. Ekipe su na terenu i dalje, kako bi spriječili ponovno aktiviranje vatre u slučaju jakog vjetra. Za izbijanje požara najvjerovatnije je odgovoran ljudski faktor.

Nakon teške protekle noći i vatre koja se širila potpomognuta vjetrom, vatrogasci su uspjeli da požar stave pod kontrolu i ugase skoro 90 odsto požarne linije. Spriječili su širenje prema putnoj komunikaciji i dalekovodima.

- Bilo je vjetra i dima, nije se moglo disati ni prići vatri. Trideset vatrogasaca bilo angažovano - ne samo trebinjski, već i lastvanski vatrogasci, civilna zaštita i šumari. Hvala svima na pomoći - rekao je vatrogasac Željko Ćurić.

Vatrena linija nije ugrožavala naselja, stambene, ni druge objekte. Gorjela je trava i nisko rastinje, a gašenje su otežavali dim, vjetar i nepristupačan teren.

Dežurna ekipe vatrogasaca ostaju na terenu, kako bi spriječili eventualno rekativiranje požara, jer vjetar nije oslabio, a prema najavama meteorologa kiše neće biti do nedjelje.

Za izbijanje i ovog požara na otvorenom odgovoran je ljudski faktor. Počinilac ili više njih su nepoznati i bez sankcije, a brojni apeli nadležnih ni ove sezone nisu urodili plodom.