latinica  ћирилица
23/08/2019 |  16:13 | Autor: SRNA

Alminku Islamoviću kazna preinačena na tri godine zatvora

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ Alminka Islamovića na tri godine zatvora za zločine nad srpskim civilima u tadašnjem Bosanskom Brodu 1992. godine, koji je prvostepeno bio usuđen na 14 mjeseci zatvorske kazne.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Ovo vijeće je kao neosnovanu odbilo žalbu odbrane optuženog Islamovića, dok je žalba Tužilaštva BiH djelimično uvažena, te je navedena presuda preinačena u pogledu odluke o kazni zatvora, saopšteno je iz Suda BiH.

Islamović je 1. aprila osuđen za dvije tačke iz optužnice i to za nečovječno postupanje i otuđenje imovine srpskih civila na području tadašnjeg Bosanskog Broda, dok je za osam tačaka optužnice oslobođen.

Protiv navedene presude Tužilaštvo BiH izjavilo je žalbu i to zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o krivičnopravnoj sankciji, s prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH uvaži žalbu, ukine presudu i odredi održavanje pretresa.

Žalbu protiv osuđujućeg dijela prvostepene presude uložila je i odbrana osuđenog, zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno utvrđenog stanja, odluke o krivičnoj sankciji, te zbog odluke o troškovima krivičnog postupka.

Islamoviću je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 25. oktobra 2017. do 6. aprila 2018. godine.

Islamović je optužen jer je kao pripadnik i komandir Vojne policije HVO-a od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju srpskih civila koji su bili zatvoreni u podrumu stare stanice policije u tadašnjem Bosanskom Brodu i na stadionu "Poleta".

Njemu je na teret stavljeno i odvođenje zarobljenih na prinudni rad, paljenje i pljačkanje njihove imovine, kao i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

Optužnica protiv njega je potvrđena 26. januara 2018. godine, a glavni pretres, koji je počeo 12. marta 2018. okončan je 18. marta ove godine.