latinica  ћирилица
23/08/2019 |  16:31 ⇒ 16:32 | Autor: SRNA

Srpska lista: Pokretanje istrage protiv Radoičića nastavak zastrašivanja Srba

Srpska lista, najbrojnija politička partija Srba na Kosovu i Metohiji, saopštila je danas da su više puta upozoravali da se predizborna kampanja albanskih partija u Prištini zasniva na mržnji protiv Srba, srpske kulture, kao i istaknutih Srba koji smetaju sprovođenju velikoalbanskih ideja.
Srpska lista -
Srpska lista

Reakcija Srpske liste uslijedila je poslije Odluke Osnovnog suda u Prištini da pokrene istragu protiv potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo učešće ili organizovanje kriminalne grupe.

- Posljednje aktivnosti koje kosovske institucije sprovode protiv potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića imaju za cilj zastrašivanje srpskog stanovništva, a sve u cilju sticanja jeftinih političkih poena u albanskoj javnosti, u predvorje vanrednih izbora čije se raspisivanje očekuje - navodi se u saopštenju.

Prema ocjeni Srpske liste, raspisivanje nekakve potjernice dan nakon što je objelodanjeno da će u narednom period biti održani vanredni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji, uzaludni je pokušaj kosovskih Albanaca da zastraše srpski narod.

- I na ovim izborima srpski narod će na sve pritiske odgovoriti još većom slogom, upornošću i istrajnošću, sabrani oko Srpske liste - navodi se u saopštenju.

Iz Srpske liste podsjećaju da je "isto to kosovsko pravosuđe i tužilaštvo javno priznalo da nemaju dokaze protiv potpredsednika Radoičića, te da je usled nedostatka dokaza bilo nemoguće raspisati međunarodnu poternicu".

Oni ocjenjuju da je sada više nego jasno da za optužbe i maltretiranje Srba na Kosovu i Metohiji nema potrebe da kosovske institucije obezbijede dokaze, nego da je dovoljno da se neko nađe na tajnim listama albanskih tamnih krugova i da se čitav kosovski sistem podigne sa ciljem eliminacije tog Srbina.

Srpska lista ocjenjuje da očigledno Prištini smeta Srpska lista koja je brana antisrpskim aktivnostima na Kosovu i Metohiji, pa nastoji da sinhronizovanim akcijama, kako kažu, svojih kvazisudova i iznajmljenih Srba onemogući normalan život srpskom narodu u nadi da će na ovaj način smanjiti broj građana koji će podržati Srpsku listu i njenu politiku koja se koordiniše sa državom Srbijom.

Iz Srpske liste poručuju kreatorima antisrpske politike u Prištini da ne potcjenjuju srpski narod i njegovu spremnost da svim demokratskim sredstvima brane pravo na život i svoja ognjišta na Kosovu i Metohiji.

Osnovni sud u Prištini izdao je lokalnu potjernicu za Milanom Radoičićem na osnovu zahtjeva Specijalnog tužilaštva Kosova zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo učešće ili organizovanje kriminalne grupe.