latinica  ћирилица
23/08/2019 |  17:07 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Gdje će biti smješteni bh. državljani, povratnici s ratišta u Siriji i Iraku?

U Ministarstvu bezbjednosti BiH nema saglasnosti oko smještaja bh. državljaana koji su ratovali u redovima Islamske države u Siriji i Iraku. Zamjenik ministra Mijo Krešić odlučno se protivi namjeri ministra Dragana Mektića da ih zbrine u Salakovac kod Mostara. Mektić odgovara kontrapitanjem - ko će ga spriječeti u odluci da budu smješteni u tom Centru.

Žestok verbalni sukob Dragana Mektića i Mije Krešića oko sudbine boraca sa sirijskog ratišta i njihovih porodica. Mektić smatra da je Salakovac kod Mostara idealno mjesto za bh. državljani, koji se po osnovu readmisije vraćaju u zemlju, a u tu kategoriju tvrdi spadaju i lica koja se trenutno u zarobljeničkim kampovima u Iraku i Siriji zbog učešća na strani Islamske države.

- Ne može sada niko da govori da se u Salakovac ne mogu smjestiti te osobe. Nije to Krešićeva privatna imovina da govori može li ili ne može. Neka kaže zašto ne mogu i ko će spriječiti da se tamo smjeste kada je to jedino mjesto u BiH za tu namjenu - rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu.

Mijo Krešić iznenađen je tvrdoglavim stavom svog pretpostavljenog, da je Salakovac jedino mjesto za povratnike sa sirijskog ratišta, koji je istovjetan razmišljanju ministarke Semihe Borovac čije ministarstvo je nadležno za centar kod Mostara.

- Јako sam iznenađen tom izjavom gospodina Mektića. Računao sam da poznaje propise u BiH, ovo nije nikakva readmisija. Samo treba pročitati Odluku o uspostavi Readmisionog centra u Salakovcu. Dolje mogu boraviti osobe koje se vrate po osnovu readmisije, a mi nemamo Sporazum o readmisiji sa Sirijom i Irakom - naglasio je Krešić.

Šta se može desiti ako Mektić istraje da se povratnici iz redova ID, i njihove porodice ipak smjeste u Salakovac, već smo vidjeli u maju prošle godine kada je policija HNK zaustavila migrante iz Sarajeva na putu za Mostar.

MUP HNK je upozorio na moguće katastrofalne posljedice za bezbjednost ako bi u Prihvatni centar Salakovac bile smještene porodice povratnika sa ratišta u Siriji.

Nezvanične procjene govore da se radi o 300 osoba iz BiH koji su na području Sirije i oko 50 muškaraca u zarobljeničkim kampovima pod nadzorom Kurda i savezničkih snaga, dok Mektić tvrdi da ih je 25 do 30.

Iz MUP Republike Srpske poručuju da nemaju ništa protiv da povratnici sa stranih ratišta budu smješteni u Salakovcu gdje mogu na jednom mjestu biti pod nadzorom.