latinica  ћирилица
23/08/2019 |  17:07 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Radnici nepoznate firme, bez odobrenja, zamijenili opremu iz parlamentarnih sala

Ko i po čijem nalogu je mijenjao opremu u bh. Parlamentu trebalo bi da bude poznato u ponedjeljak, 26. avgusta za kada je zakazana sjednica kolegijuma Sekretarijata Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH. Iz ove službe potvrdili su da su, bez njihovog znanja i saglasnosti, za vrijeme kolektivnog godišnjeg odmora radnici nepoznate firme ušli u zgradu i zamijenili opremu iz parlamentarnih sala, te ulazili i u druge prostorije.

U Bijeloj sali, gdje se održavaju sjednice Predstavničkog doma, zamijenjena su dva nova plazma ekrana i postavljeni drugi. Ostavljen je i papir ko je to uradio, ali iz nadležne Zajedničke službe bh.parlamenta, koji za navedeni akt niti su znali niti im je ko tražio bilo kakvu saglasnost, za sada ne otkrivaju o kojoj firmi je riječ.

- Ušli su unutra, zamijenili su, ali ono što je u svemu tome sporno jeste da je takođe otvarana prostorija u kojoj su smješteni serveri. Šta su radili u toj prostoriji, to neka objašnjava onaj ko je njima dao ovlaštenje da uđu u te prostorije - izjavio je Kenan Vehabović, sekretar Zajedničke službe PS BiH.

Ono što se za sada zna jeste da su plazme zamijenjene po naređenju direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH Dragana Šojića, iako je jasno propisano da se ni u jednu prostoriju bh. parlamenta ne može ući ako ne postoji saglasnost Sekretarijata.

Šojić je, kako saznajemo, na godišnjem odmoru do ponedjeljka za kada je zakazana i sjednica Kolegijuma Sekretarijata na kojoj će, poručuju, razmotriti cijelu situaciju i odlučiti o narednim koracima. Kako god, pojedini parlamentarci iznenađeni su ovakvim bahatim ponašanjem koje je, kažu, otvorilo niz problema.

- Јedan od problema je sugurnosni. Koja je to agencija ili firma koja je ušla da zamijeni tu opremu, a da niko iz PS o tome nije obaviješten, na koji način je uzet ključ od dvije prostorije? U Bijeloj sali i još jednoj prostoriji PS zamijenjeni su izuzetno kvalitetni ekrani sa daleko lošijima - ističe Lazar Prodanović, delegat u Domu naroda PS BiH.

I upravo zbog toga, ali i zbog činjenice da je mimo procedura otvarana i server soba, jer zgrada posjeduje više od 10 bezbjednosnih područja, treba sve detaljno ispitati, poručuju parlamentarci.

- Sekretarijat zajedničke službe treba da obavijesti nadležne institucije i da ispita odgovornost. Da li je to u ovom slučaju direktor zajedničkih službi ili neko drugo lice, ali evidentno je da službena zabilješka, kojom je obaviješten Sekretarijat zajedničkih službi, ukazuje na zloupotrebe i nedozvoljene aktivnosti izvođenja radova bez znanja odgovornih lica - dodaje Prodanović.

Svjesno ili greškom? Da li je vršljanjem po prostorijama bh. parlamenta došlo do eventualnih koruptivnih radnji ili ugrožavanja tajnih podataka? Sve su to pitanja koja se postavljaju u javnosti, a ako se ubrzo ne daju adekvatni odgovori ostaje, po ugled bh. institucija i te kako štetna konstatacija da u zgradu bh. parlamenta može da uđe bilo ko bez ikakve odluke ili saglasnosti i da unutra radi šta hoće.