latinica  ћирилица
23/08/2019 |  17:15 | Autor: SRNA

Bolsonaro: Postoji mogućnost da vojska pomogne

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro rekao je danas da postoji mogućnost da će vojska biti angažovana za pomoć u gašenju požara u kišnoj šumi u Amazoniji.
Amazonija   (Foto:tviter) -
Amazonija (Foto:tviter)

Bolsonaro je istakao da će odluka o eventualnom angažmanu vojske biti donesena na sastanku na najvišem nivou koji će biti održan nešto kasnije.

Broj požara u Amazoniji ove godine porastao je za 83 odsto u odnosu na prošlu godinu i uništen je veliki dio šume koja se smatra ključnom u borbi protiv klimatskih promjena.

Francuski predsjednik Emanuel Makron i generalni sekretar UN Antonio Guteres su na društvenoj mreži "Tviter" izrazili zabrinutost zbog požara koji su dostigli rekordan broj ove godine i uništili široke pojaseve šume koji se smatraju plućima svijeta.

Iz kancelarije britanskog premijera Borisa DŽonsona izražena je duboka zabrinutost zbog požara i uticaja zbog gubitka dragocjenih staništa, te naglašeno da će iskoristiti priliku da tokom samita G7 u francuskom gradu Bijaricu skrene pažnju na zaštitu prirode.

Brazilski predsjednik je usljed rasta međunarodnih kritika zbog požara u Amazoniji od stranih sila zatražio da se ne miješaju.