latinica  ћирилица
23/08/2019 |  18:14 | Autor: SRNA

Vulin: Izjava Kitarovićeve - uvreda za žrtve i zdrav razum

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je kao uvredu za žrtve i zdrav razum izjavu predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović kojom je osudila, kako je rekla, "nenarodne totalitarne režime, komunistički i ustaški".
Aleksandar Vulin - Foto: TANЈUG
Aleksandar VulinFoto: TANЈUG

On je istakao da izjava Kolinde Grabar Kitarović "da su komunisti i fašisti isto" predstavlja "nemoćnu osvetu sljedbenika /ustaškog poglavnika Ante/ Pavelića koji mogu da prihvate da su ustaše zarobili i partizanima u Blajburgu predali Englezi, ali ne i da su ih strijeljala braća poklanih jasenovačkih Srba".

- Porediti Crvenu armiju i Vermaht, 6. ličku i Crnu legiju, jeste kao da poredite Kolindu Grabar Kitarović i Dianu Budisavljević - uvreda za žrtve, uvreda za zdrav razum - naglasio je Vulin.

On je naveo da su "grešili komunisti poslije rata, a posebno srpski komunisti, što sve ustaše nisu kažnjene bar istom sudbinom kao ostali zločinci u Blajburgu", saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

- Da su tako komunisti uradili, ne bi bilo pokušaja pravdanja ustaša i ubijanja srpske djece u izbjegličkim kolonama u građanskom ratu u Hrvatskoj - dodao je Vulin.

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je u Crkvi Svetog Mihaela u Gračanima poručila da osuđuje "nenarodne totalitarne režime, komunistički i ustaški, jednopartijsku strahovladu, te velikosrpski totalitarizam i njegovu agresiju na Hrvatsku".

Ona je prisustvovala misi u ovoj crkvi povodom Evropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.