latinica  ћирилица
23/08/2019 |  18:17 ⇒ 18:26 | Autor: SRNA

Bocan-Harčenko reagovao na poruku američkog ambasadora

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko reagovao je na poruku američkog kolege Kajla Skota povodom 80 godina od potpisivanja Ribentrop-Molotov pakta, rekavši da je tragedija mogla biti izbjegnuta da su zapadne zemlje prihvatile prijedlog Moskve o uspostavljanju kolektivne bezbjednosti.
Aleksandar Bocan-Harčenko (foto: Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Aleksandar Bocan-Harčenko (foto: Tanjug / Dragan Kujundžić)

On je naveo da se tragedija mogla izbjeći da zapadne zemlje nisu "insistirale na ciničnoj politici povlađivanja", kako bi preusmjerile Hitlerovu agresiju na istok.

Ruski ambasador je ovo napisao na engleskom jeziku u odgovoru američkom ambasadoru, koji je prethodno na Tviteru napisao da je prije tačno 80 godina na današnji dan potpisan "zloglasni Ribentrop-Molotov pakt na osnovu kojeg su dva diktatora tajno podijelila istočnu Evropu na nacističku i sovjetsku sferu uticaja".

Bocan-Harčenko kaže da pokušaji da se Sovjetski Savez predstavi kao izazivač Drugog svjetskog rata bacaju sjenku na sjećanja na milione Sovjeta koji su dali svoj život kako bi slomili nacizam i oslobodili sebe i evropske nacije, prenijeli su beogradski mediji.

- Molim vas da konsultujete presude iz Nirnberga koje su i danas integralni deo međunarodnog prava - odao je Bocan-Harčenko.

On je dodao da se lako mogu naći fotografije na kojima se vide premijeri zapadnih zemalja kako se rukuju sa nacističkim liderima.

- Provjeriti `Čemberlen i Hitler u Godesbergu, septembar 1938` ili `Minhenski sporazum, septembar 1938 - naveo je Bocan-Harčenko.

Skot je napisao na Tviteru da je nakon pakta Ribentrop-Molotov nedjelju dana kasnije uslijedila invazija na Poljsku, a Evropu su preplavili užasi Drugog svjetskog rata uz kasnije podjele od kojih neke i dan danas traju.

Kako je naveo, Evropski parlament 2009. godine proglasio je današnji dan Evropskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma.

- Nakon 80 godina krajnje je vrijeme da se Balkan konačno integriše sa svojim evropskim susjedima - naveo je američki ambasador.