latinica  ћирилица
23/08/2019 |  19:06 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Koz. Dubica: Uhapšena dva lica zbog ilegalne prodaje artefakata

U Kozarskoj Dubici uhapšen je dvojac, osumnjičen za nedozvoljenu trgovinu kulturno-istorijskog dobra. Pretresom na više lokacija, pronađeni su brojni predmeti sa arheološkom, kulturnom i istorijskom vrijednošću. Osumnjičeni su, kako navode u MUP-u Srpske, pomoću metal-detektora pronalazili predmete, i prodavali ih putem interneta.

MUP Srpske u saradnji sa INTERPOL-om sproveo je akciju u okviru međunarodne kriminalističke istrage kodnog naziva "Pandora četiri" usmjerene na otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela iz oblasti zaštite neovlaštene trgovine kulturnim dobrima putem interneta.

Mirna Miljanović, portparolka MUP-a Republike Srpske, istakla je da su u okviru akcije, po naredbi Osnovnog suda u Kozarskoj Dubici, izvršeni pretresi na više lokacija na području Kozarske Dubice, a slobode su lišena lica Ž.S. i I.S. iz Kozarske Dubice.

- Ova lica se sumnjiče da su počinila krivična djela nedozvoljena trgovina, prisvajanje, uništenje ili oštećenje spomenika kulture, zaštićenih objekata prirode ili drugih predmeta koji su od posebnog kulturnog ili istorijskog značaja i krivično djelo iznošenje u inostranstvo predmeta koji su od posebnog kulturnog ili istorijskog značaja ili prirodnih rijetkosti - navela je Miljanovićeva.

Strelice, vrhovi koplja, sjekire, mali kipovi, figure i kovani novac dio su predmeta zaplijenjenih prilikom pretresa dvije lokacije u Kozarskoj Dubici nakon čega su lišeni slobode Željko i Ilija Sljepčević. U porodičnoj kući Sljepčevića danas vrata zaključana. Komšija Branko Јanković kaže da se otac i sin ovim poslom godinama bave.

- On ima tih predmeta ne jednu sobu, nego dvije. Te predmete je prvo tražio po svojoj bašti, a kasnije ih je, kako čujem, tražio po Kozari - priča Branko.

Zakon Srpske je jasan - arheološka i istorijska dobra i kulturna nasljeđa ne mogu i ne smiju biti predmet ilegalne trgovine. Arheolozi, da bi istražili bilo koji lokalitet, moraju prvo uraditi projekat i podnijeti zahtjev Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture da bi dobio dozvolu da pristupi lokalitetu i vrši arheološka iskopavanja.

Područje sliva Sane, Une i Save bogato je brojnim praistorijskim, antičkim i srednjovijekovnim lokalitetima. Zbog svega toga, arheološki kriminal nije rijetkost na sjeverozapadu Srpske, ističe arheolog Milenko Radivojac.

- To samo kap u moru takvih dešavanja, ne samo kod nas ovdje nego inače, a zakon je strogo definisao da sve ono što je u zemlji u vodi pripada državi - ističe Radivojac.

Nakon policijske obrade predmet će biti predat u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru.