latinica  ћирилица
24/08/2019 |  13:37 ⇒ 13:46 | Autor: SRNA

Na aerodromu Urije otvoren 14. Blanik kup

Na aerodromu Urije u Prijedoru danas je otvoren 14. Blanik kup na kome učestvuje četrdesetak jedriličara iz svih bivših jugoslovenskih republika.
Prijedor - Otvoren 14. Blanik kup - Foto: RTRS
Prijedor - Otvoren 14. Blanik kupFoto: RTRS

Riječ je o takmičenju pilota, jedinom takve vrste u BiH, u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici "blanik L-13" koja se koristi za obuku, trenažu, sportsko i akrobatsko letenje.

Cilj takmičenja je da se jedrilicom sleti što bliže zamišljenoj liniji, a svako zaustavljanje prije ili poslije te linije nosi kaznene poene.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, koja je prisustvovala otvaranju, istakla je da su već deset godina ponosni pokrovitelji ove manifestacije.

- Važno je da Republika Srpska ima jednu ovakvu promociju potencijala lokalnih zajednica i onoga šta mogu uraditi. Nama je krajnji cilj da promovišemo ono što imamo i možemo i da time pošaljemo pozitivnu poruku - istakla je Rešićeva.

Pomoćnik ministra za sport Dragan Јaćimović čestitao je organizatoru za istrajnosti i istakao značaj promocije Prijedora, turizma i Republike Srpske.

Ovogodišnji 14. Blanik kup otvorio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je učesnicima poželio da ostvare dobre rezultate, te istakao kako je organizator veliku pažnju posvetio bezbjednosti svih učesnika.

Član Organizacionog odbora i pilot jedriličar Ljubiša Aramanda rekao je da Prijedorčani učestvuju sa tri ekipe i da u skladu sa tradicijom u jedriličarstvu očekuju dobar rezultat.

Kup se održava u četiri kategorije - prvenstva Republike Srpske i Federacije BiH, Prvenstvo BiH i Otvoreno prvenstvo.

Organizator kupa je Aero klub "Prijedor", a pokrovitelji su Ministarstvo porodice, omladine i sporta, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i grad Prijedor.

Poglašenje pobjednika očekuje se večeras.