latinica  ћирилица
24/08/2019 |  15:06 ⇒ 25/08/2019 | 08:22 | Autor: RTRS

Zakon o popisu poljoprivrede - još jedan pokušaj prenosa nadležnosti?

Tajni zaključak sa posljednje sjednice Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu, kojim je Agenciji za statistiku BiH naloženo da izradi Zakon o popisu poljoprivrede na nivou BiH, nije samo klasični pokušaj otimanja nadležnosti Republike Srpske, već je i definitivno zaustavio kompleksan proces popisa. Za septembar najavljena prva faza popisa.

Srpska, čija je poljoprivreda ustavna nadležnost, ne pristaje na nova zakonska rješenja, kojima se vrši prenos na bh. nivo.

Dugo su entitetski zavodi i bh. Agencija za statistiku usglašavali jedinstvenu metodologiju za - evropski uslov - popis poljoprivrede. Prvi nakon skoro šest decenija! I na kraju usaglasili! Ispoštovali preporuke zvaničnog Brisela, našli zajednički imenilac u metodologiji, kreirali adresar poljoprivrednih gazdinstava, prvu fazu popisa - istraživanje kvaliteta okvira - planirali za septembar.

No onda su na scenu stupili bh. ministri. Umjesto da, prema planu, obezbijede novac za popis i odlukom preciziraju ostale detalje, sabotirali su dogovor bh statističara. I u duhu mandatskih težnji predsjedavajućeg Denisa Zvizdića, naložili Agenciji za statistiku da izradi Zakon o popisu poljoprivrede BiH. Tajni zadatak je ipak dospio u javnost. A posredstvom Direkcije za evropske integracije i njenog direktora Edina Dilberovića, stigao je, napokon, i na odredište. A tamo – direktori odmaraju, a saradnici pisani zaključak verbalno "modifikuju"!

- Agencija za statistiku je dobila obavještenje iz Direkcije za evropske integracije o zaključku Savjeta ministara u kojem stoji da statističke institucije imaju obavezu uskladiti Zakon o statistici, Zakon o popisu stanovništva i Zakon o popisu poljoprivrede - rekla je Mirsada Adembegović, savjetnica za odnose s javnošću u Agenciji za statistiku BiH.

Nesvjesna igra riječi ili svjesno prikrivanje nalogodavaca!? Tek u spornom zaključku se, ipak navodi ne samo usklađivanje postojećih zakona sa evropskim, već i donošenje novih! I u preporukama Evropske komisije na koje se ministri i direktor Dilberović združeno pozivaju, Brisel ne traži Zakon već "zajednički metodološki okvir".

Baš kao i, u BiH usaglašeni Akcioni plan na te preporuke, koji je već prošao i kroz ministarske ruke. Zašto su onda ministri i direktor Direkcije, "zajednički metodološki okvir" preveli u zakon – ne odgovaraju!

Od posljednje sjednice i "renesansnog" djela o popisu – tihuju. U Republičkom Zavodu za statistiku Srpske od bh. agencije odgovor čekaju!

I podsjećaju da je Vlada Srpske još 2013. godine godine odlučno NE rekla Zakonu o popisu poljoprivrede. Podsjećaju i na ranije dogovore sa kolegama - statističarima.

- Da su direktori statističkih institucija na prethodnim sastancima zauzeli stav da za popis poljoprivrede nije neophodan Zakon o popisu poljoprivrede - istakao je Јasmin Komić iz Zavoda za statistiku Republike Srpske.

No dogovori, u Sarajevu dokazano je, ništa ne znače! Srpski zakonodavci upozoravaju – poljoprivreda je ustavna nadležnost entiteta, a Zakon o popisu poljoprivrede na bh nivou – preteča resornog ministarstva na istom nivou. Težnja koju je Zvizdić javno ispoljio još u ekspozeu i od koje, očigledno, ne odustaje ni pri kraju mandata.

- Prvo usvoje zaključke, pa se onda ide na to evo usvojeni zaključci zašto vi nećete da realizujete zaključke, zašto nećete odluke, zašto nećete Zakon, vi kršite odluke i zato vam je ovo sad kad oni pregovaraju – kažu poštovanje ustava i zakona i donesenih odluka. Dakle dovođenje pred svršen čin - tvrdi Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH.

I zbog toga je potrebno zaključak Savjeta ministara odmah poništiti, a nikako čekati njegovu eventualnu parlamentarnu proceduru, kaže Špirić. No dok sarajevski "evroljupci" fabrikuju još jedno krizno žarište na relaciji Srpska – BiH, rokovi prolaze. Septembar – rezervisan za istraživanje kvaliteta okvira za popis poljoprivrede je na pragu – a od istraživanja ni traga.

I sve ostale aktivnosti vezane za popis poljoprivrede prolongiraju se za pola godine. Najmanje! Јer ukoliko sarajevski statističari istraju na smjernicama sarajevskih političara – teško da će kompromisno rješenje da uslijedi. Sličnom političko-statističkom scenariju svjedočili smo i tokom zbrajanja dopisanih i prepopisanih bh. stanovnika 2013. godine. No "popisni plagijat" samo to je i ostao – a toliko željeni Brisel, i nakon upitnika, nije saznao koliko nas ima!? I dalje je na snazi popis stanovništva iz 1991.godine, a po svemu sudeći biće i popis poljoprivrede iz daleke 1961. godine.