latinica  ћирилица
24/08/2019 |  17:47 | Autor: SRNA

Nobilo: Napadi na Srbe posljedica "puzajuće" fašizacije društva

Ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo ocijenio je da su fizički napadi na predstavnike srpske manjine u Hrvatskoj posljedica "puzajuće" fašizacije društva i da političari treba da shvate da su odgovorni za ono što se desilo.

- Јa to vidim kao logičnu posljedicu koketiranja političara sa NDH i relativiziranja ustaških zločina. Dakle, jednostavno treba uočiti tu vezu i uočiti da su političari odgovorni za ovo što se desilo - rekao je Nobilo.

On je za portal Radiosarajevo.ba rekao da krivicu snose i policija i Državno tužilaštvo koji ne reaguju.

Nobilo ističe da je nije slučajno da se sada učestalo dešavaju napadi na Srbe, jer je to proizvod atmosfere u društvu.

On kaže da nije moguće rehabilitovati ustaštvo, a da se ne dobije sve što uz njega ide.

- Ako legalizujete u nekom obliku u javnom prostoru pozdrav `Za dom spremni`, onda morate biti `spremni` da uz to dobijete ono sve što ide uz taj poklič, a to je napad na nacionalne manjine, pokušaji tjeranja nacionalnih manjina, stavljanje Srba u status građana drugog reda i drugo - rekao je Nobilo.

On je podsjetio na slučajeve kada su "neki marginalci" paradirali u uniformama uz uzvik "Za dom spremni" na proslavi "Oluje", a policija nije podnosila prekršajne prijave, nito je to uradila kada pjevač Marko Perković Tompson viče "Za dom", a publika odgovara - "spremni".

- Kada na fudbalskim stadionima, gdje je prisutna i predsjednica države publika skandira `ubij, ubij Srbina`, policija ni tada ne reaguje, onda je očito da je to pogodno tlo za razvijanja svakakvih ekstremizama, pogotovo predkampanji za predsjedničke izbore - rekao je Nobilo.

On podsjeća da događaje u Kninu nadležni nisu definisali kao zločin iz mržnje, iako bi to "apsolutno moralo biti".

- To nije obična kafanska tučnjava, nego su ljudi napadnuti samo zato što su Srbi! To je neprihvatljivo u jednoj državi - rekao je Nobilo.

On kaže da se mora s jedne strane ići represivno, a s druge strane političari moraju paziti više.

- Taj bezobzirni populizam koji vuče na teški nacionalizam, na Balkanu je zapaljiva stvar. S time se ne treba igrati radi kratkoročnih političkih poena. To je previše opasno. Kad se zapali, to je teško gasiti - zaključio je Nobilo.