latinica  ћирилица
25/08/2019 |  08:52 ⇒ 08:55 | Autor: SRNA

Tramp: Nema tenzija među liderima G7

Američki predsjednik Donald Tramp odbacio je danas medijske izvještaje o tenzijama među liderima G7 na samitu u Bijaricu, ističući da se "svi veoma dobro slažu".

- Prije nego sam došao u Francusku plasirane su lažne i odvratne vijesti prema kojima su odnosi sa šest drugih članica G7 veoma napeti i da će ovaj samit biti propast - napisao je Tramp na Tviteru prije susreta sa britanskim premijerom Borisom DŽonsonom.

On je naveo da imaju odlične sastanke i da se lideri dobro međusobno slažu.

- Naša zemlja u ekonomskom smislu odlično stoji, o nama se priča - napisao je Tramp.

Očekuje se da će Tramp i DŽonson razgovarati o trgovinskim odnosima dvije zemlje.

Lideri G7 razmatrali su na samitu u Bijaricu mogućnosti povratka formatu G8 uz učešće Rusije, javila je danas agencija Kjodo.

Zvaničik japanske Vlade rekao je da su lideri G7 razmatrali ovo pitanje, ali da sadržaj same diskusije neće biti objavljen.

Tokom telefonskog razgovora u utorak, 20. avgusta, američki predsjednik Donald Tramp i njegov francuski kolega Emanuel Makron saglasili su se da je potrebno pozvati Rusiju da se 2020. godine ponovo priključi G7.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da za Rusiju nije cilj sam po sebi povratak u ovu grupu, jer je proces rješavanja mnogih pitanja u formatu G20 mnogo efikasniji.

On je ponovio da je ruski predsjednik Vladimir Putin ranije rekao da Moskva ne odbacuje komunikaciju sa drugim zemljama u bilo kom formatu.

G7 grupu čine ekonomski razvijene zemlje, a to su Velika Britanija, Njemačka, Italija, Kanada, SAD, Francuska i Јapan.

Format G7 postojao je od 1976. do 1997. godine, a nakon pridruženja Rusije grupa ja postala poznata kao G8. U martu 2014. godine, zbog događaja u Ukrajini i kriza u odnosima Rusije sa SAD i Evropom, zapadne članice Grupe odlučile su da se vrate formatu G7 u vrijeme dok je predsjednik Amerike bio Barak Obama, podsjeća TASS.