latinica  ћирилица
25/08/2019 |  10:46 ⇒ 10:47 | Autor: SRNA

Atlagić: Notama čuvamo tradiciju i povezujemo narod i policiju

Članovi Policijskog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske sa ponosom nastupaju na obilježavanju svih značajnih datuma za Srpsku i nastoje da publici prenesu osjećaj pripadnosti policije narodu, rekla je rukovodilac ovog orkestra Јelena Atlagić.
Policijski orkestar MUP-a Srpske - Foto: RTRS
Policijski orkestar MUP-a SrpskeFoto: RTRS

Atlagićeva je istakla da su za godinu i po dana održali šest samostalnih koncerata širom Srpske, na kojima je orkestar ostvario neraskidivu vezu sa publikom.

Podsjetivši da je Policijski orkestar osnovan u decembru 2017. godine, ona je napomenula da su prvi samostalni cjelovečernji koncert imali 21. novembra prošle godine u okviru obilježavanja Aranđelovdana - krsne slave MUP-a Srpske.

- Plan nam je da ovaj koncert postane tradicionalan, te da svake godine imamo novi repertoar, pa smo već počeli pripreme za ovogodišnji koncert - rekla je Atlagićeva Srni.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je orkestar, nakon Banjaluke, imao priliku da se predstavi i u drugim gradovima Srpske, u kojima ih je publika srdačno dočekala i dala im podršku.

- Imali smo nezaboravne koncerte u Bijeljini, Doboju, Istočnom Sarajevu, a nastup u Trebinju je bio poseban, jer je bio na otovrenom, ispod platana, što je bio poseban doživljaj i za nas i za publiku - rekla je Atlagićeva.

Ona je istakla da publika, kada vidi članove orkestra u uniformi, obično smatra da su i oni policajci, a da im iznenađenje predstavlja spoznaja da su oni profesionalni muzičari, koji pripadaju MUP-u Republike Srpske.

Orkestar ima raznolik repertoar, kaže Atlagićeva, jer osim marševa i himni, koje ovakvi orkestri tradicionalno sviraju, izvodi i rodoljubive kompozicije, koje su svima poznate, kao što su "Tamo daleko", "Kreće se lađa francuska" i druge.

- Publici volimo da se predstavimo i izvođenjem popularnih kompozicija, naročito filmske muzike, u kojima naši muzičari naročito uživaju, tako da imamo veoma raznolik repertoar - rekla je Atlagićeva.

Orkestar često ima protokolarnu ulogu, a Atlagićeva izdvaja posjete Banjaluci predsjednika Gornjeg doma parlamenta Ruske Federacije Valentine Matvijenko i ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova, te inauguraciju predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović.

- Velika čast i zadovoljstvo nam je bilo nastupati na Svetosavskom balu u Beču, u januaru ove godine, jer nam je to bila prilika da se predstavimo i van granica Republike Srpske - rekla je Atlagićeva.

Policijski orkestar trenutno ima 20 članova, a dirigent je Dušan Pokrajčić. U planu je audicija za nove članove, jer će mu u budućnosti biti potrebna nova prva truba i prvi saksofon.

- Dirigent, osim što diriguje orkestrom, pravi i aranžmane. Pokrajčić je i autor prve himne MUP-a Republike Srpske, posvećene policiji, koja je premijerno izvedena 4. aprila ove godine povodom obilježavanja Dana policije Srpske - rekla je Atlagićeva.