latinica  ћирилица
25/08/2019 |  14:15 ⇒ 14:43 | Autor: SRNA

Preminuo akademik Vlado Strugar

Akademik i istoričar Vlado Strugar preminuo je u u Beogradu u 97. godini života.
Vlado Strugar - Foto: ilustracija
Vlado StrugarFoto: ilustracija

Strugar je bio član Srpske akademije nauka i umjetnosti, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Makedonske akademije nauka i umjetnosti i Senata Republike Srpske.

Rođen je 29. decembra 1922. u zaseoku Donji Ulići, kod Cetinja. Bio je učesnik NOB-a od početka i nosilac "Partizanske spomenice".

Poslije Drugog svjetskog rata završio je fakultet istorije, magistrirao i doktorirao istorijske nauke, a bavio se i književnim radom, te bio član Udruženja književnika Srbije.

Desetak njegovih knjiga o nastanku jugoslovenske države i oslobodilačkim ratovima južnoslovenskih naroda prevedeno je na strane jezike, uključujući engleski, njemački i ruski.

Posljednja Strugarova knjiga "Јugoslovenski 1. decembar 1918" objavljena je prošle jeseni povodom stotinu godina od stvaranja prve države jugoslovenskih naroda.

Svoje poglede na raspad te države, Strugar je iznio u dugogodišnjoj prepisci s Dobricom Ćosićem koja je krajem prošle godine objavljena i komentarisana u knjizi Milivoja Pavlovića "Pisma sa dvostrukim dnom".

Književni istoričar Milivoje Pavlović ocjenio je da je Strugar bio posljednji izdanak stare dobre škole istoričara u kojoj su bili Vaso Čubrilović, Radovan Samardžić, Simo Ćirković i Milorad Ekmečić.

Posmrtni ostaci Vlada Strugara biće sahranjeni 29. avgusta u Crnoj Gori, dok će oproštaj od Beograda i Srbije biti u utorak, u 10.00 časova, u kapeli na Novom groblju.