latinica  ћирилица
25/08/2019 |  15:50 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Veća ulaganja IRB u istok Republike Srpske

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske plasirala je u prvih osam mjeseci ove godine u istočni dio Srpske pet milona više, nego za cijelu prošlu godinu.

Na području Sarajevsko-romanijske regije najviše se uzimaju stambeni krediti, što je dobar znak da se zaustavlja odlazak stanovništva s tog područja.

Problem je što je manje zainteresovanih za pokretanje početnog biznisa, a novca u IRB-u ima.

IRB je u ovoj godini plasirala ukupno 93 miliona, od čega trećina otpada na opštine istočnog dijela Srpske.

IRB Republike Srpske je kroz više fondova plasirala 31 milion KM kreditnih sredstava u razvoj poljoprivrede, preradu drveta, prehrambenu industriju, komunikacije, turizam, trgovinu i druge djelatnosti na prostoru od Zvornika do Trebinja.

Stanogradnja je u ekspanziji pogotovo u Istočnom Sarajevu zato ne čudi da je broj odobrenih kredita u ovoj godini već na prošlogodišnjem nivou.

- Što se tiče Fonda za razvoj i zapošljavanje u prošloj godini je plasirano 6,9 miliona, dok je u ovoj godini već plasirano 6,6 miliona do 21. avgusta. A što se tiče Fonda za razvoj istočnog dijela Republike 20.135.000 KM plasirano za 2018. dok je u ovoj godini odobreno 17.805.000 KM - pojasnila je Snežana Vujnić, direktor IRB Republike Srpske. 

Narodni poslanik iz Istočnog Sarajeva Aleksandra Glavaš  (DNS) pozdravlja svaku investiciju u istok Republike Srpske ali smatra da ta sredstva moraju biti veća kako bi se zadržalo stanovništvo u rubnim opštinama.

- U IRB moraju biti svjesni da je istok Srpske, pogotovo sarajevsko-romanijska regija, taj strateški dio i brana srpskog nacionalnog prostora prema Sarajevu koji mora da ostane naseljen srpskim stanovništvom popgotovu u kontekstu masovnih migracija - dodao je Glavaš.

Dok su stambeni krediti naročito traženi, vlada potpuna nezainteresovanost za povoljne zajmove za početne poslovne aktivnosti.

Prošle godine odobrena su dva zahtjeva iz Kalinovika i Zvorniku u iznosu od 380.000 KM.

Ove godine nešto veći iznos, 700.000 KM, isto za dva projekta za preradu drveta na Sokocu i proizvodnju solarne energije u Trebinju.

- Mi tu možemo odobriti značajna sredstva ali zahtjeva je bilo vrlo malo. Јa ovim putem pozivam sve mlade ljude koji imaju ideju, koji mogu kombinovati kod Zavoda da dobiju bespovratna sredstva i ukoliko im je nedovoljno sredstava i mogu da se obrate IRB Republike Srpske i našim fondovima da bi isfinansirali biznis - naglasila je Vujnićeva.

Koliko god raduje plasman stambenih kredita, što govori o namjeri mladih ljudi da ostanu, toliko brine nedostatak ideja i volje za pokretanjem malih preduzeća, kaže narodni poslanik Nataša Trifković - Kulašinac (SNSD), koja pozdravlja aktivnosti IRB-a.

- Poseban akcenat se daje na mlade ljude da pokreću biznis. Bitno je da je takvih kredita dovoljno u programu - ističe Trifković - Kulašinac.

Opozicioni PDP smatra da IRB prikriva lošu situaciju na istoku Srpske kao i poslovanje banke.

U SDS-u kažu da odobrenih 30 miliona kredita u ovoj godini nije dovoljno, pozivaju IRB da u saradnji sa lokalnim zajednicama na istoku Srpske naprave kampanju i promovišu povoljne kredite.

- Što se tiče IRB mi dajemo bezrezervnu podršku njenim aktivnostima, apelujemo na sve privredenike koji imaju planove da prošire svoju proizvodnju i koji su spremni na otvaranje novih radnih mjesta da se obrate IRB - kaže potpredsjednik SDS-a i načelnik Sokoca Milovan Bjelica.

U IRB Republike Srpske smanjili su kamatnu stopu za 0,3 procentna poena, za one koji su mlađi od 30 godina i koji se bave proizvodnjom i izvoze na strano tržište kamata se umanjuje i do 1 %, a sada iznosi 4,4%.