latinica  ћирилица
25/08/2019 |  16:35 ⇒ 16:36 | Autor: SRNA

Linta: EU da uvede sankcije Zagrebu

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta traži od EU da uvede sankcije Hrvatskoj zbog sistematskog kršenja ljudskih prava Srba i rehabilitacije genocidne NDH o čemu govore brojne činjenice.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

- Hrvatska vlast organizuje dvije velike proustaške manifestacije, kao što su proslava zločinačke akcije `Oluja` u kojoj se slavi protjerivanje više od 250.000 Srba i komemoracija ubijenim ustašama, odnosno hrvatskim nacistima u Blajburgu - naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je naveo da je hrvatska vlast legalizovala upotrebu ustaškog pozdrava "Za dom spremni" i ustaškog grba, odnosno hrvatske šahovnice sa prvim bijelim poljem.

- Hrvatski zvaničnici u javnosti gotovo svakodnevno ponavljaju ustašku teoriju o velikosrpskoj agresiji, odnosno da su Srbija i Srbi izvršili agresiju na Hrvatsku-  navodi Linta i dodaje da je tu teoriju koristio ustaški pokret i ustaški režim na čelu sa masovnim ubicom Antom Pavelićem.

On ukazuje da hrvatska vlast finansijski pomaže organizaciju koncerata jednog od glavnih promotera ustaštva i genocidne NDH pjevača Marka Perkovića Tompsona.

- Hrvatska policija i pravosuđe su etnički motivisane institucije jer ne procesuiraju organizatore i počinioce zločina iz mržnje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj - ističe Linta i dodaje da hrvatska vlast veliča zločince koji su odgovorni ili su počinili zločine nad Srbima, a prećutkuje i negira srpske žrtve.

Linta smatra da EU treba da zahtjeva da hrvatska vlast započne proces suočavanja sa genocidnom, zločinačkom i ustaškom prošlošću.

- To konkretno znači, između ostalog, da hrvatska vlast donese odluku o prestanku proslave zločinačke akcije `Oluja`, da ukine pokroviteljstvo Hrvatskog sabora nad sramnom komemoracijom ubijenim ustašama u Blajburgu, da ukine proustašku Deklaraciju o Domovinskom ratu kojom se Srbija i Srbi nazivaju agresorima - navodi Linta.

Osim toga, ističe Linta, hrvatska vlast treba da donese odluke o uklanjanju i uništavanju spomenika i drugih obilježja ustašama, teroristima i ratnim zločincima, o uklanjanju desetina hiljada ustaških i nacističkih grafita i poruka mržnje, kao i da ukine finansiranje koncerata Tompsona i da na njima zabrani prisustvo predstavnika centralne i lokalne vlasti.

- Hrvatska vlast treba da zabrani sve druge proustaške skupove, proustaške portale i emisije na televizijama, da dopuni Krivični zakon s ciljem da se upotreba ustaških simbola, poruka, pozdrava, pjevanje ustaških pjesama i ispisivanje ustaških i nacističkih grafita najstrože zabranjuje i kažnjava višegodišnjim zatvorskim i velikim novčanim kaznama po uzoru na Austriju i Njemačku - naveo je Linta.