latinica  ћирилица
25/08/2019 |  17:11 ⇒ 20:12 | Autor: SRNA

Zvaničnici iz Srpske uputili saučešće povodom smrti akademika Strugara

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je telegram saučešća porodici člana Senata Republike Srpske, akademika i istoričara Vlade Strugara, koji je preminuo u Beogradu u 97. godini.
Zastava Republike Srpske - Foto: ilustracija
Zastava Republike SrpskeFoto: ilustracija

- Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti Vlade Strugara, velikog čovjeka i istoričara, čiji je naučni rad ostavio dubok trag u srpskom društvu. Autor je mnogih knjiga i naučnih radova koji će biti temelj za sticanje znanja kako sadašnjim tako i budućim generacijama - navodi se u telegramu saučešća.

Dodik je naglasio da je bila čast poznavati Vladu Strugara i sarađivati sa tim izuzetnim čovjekom i akademikom, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

- Njegova smrt predstavlja nenadoknadiv gubitak, ne samo za porodicu i prijatelje, nego i za cjelokupnu akademsku zajednicu i srpsko društvo u cjelini. Vlado Strugar pripadao je krugu najvećih srpskih istoričara i decenijama je uživao veliki ugled u domaćoj i svjetskoj javnosti - naglasio je Dodik.

On je rekao da će Strugar ostati upamćen kao izuzetan čovjek i patriota.

- Saosjećajući u bolu koji je zadesio vašu porodicu, upućujem vam izraze mog najdubljeg saučešća - navodi se u telegramu saučešća srpskog člana Predsjedništva BiH.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća porodici preminulog akademika i nekadašnjeg senatora Republike Srpske Vlade Strugara.

Cvijanovićeva je navela da je odlazak istaknutog akademika, istoričara i velikog čovjeka nenadokadiv gubitak, ne samo za njegovu porodicu, nego i za cjelokupnu akademsku zajednicu i srpski narod u cjelini, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike.

- U ime građana Republike Srpske i svoje ime, sa iskrenim saosjećanjem i dubokim poštovanjem, upućujem izraze saučešća porodici Strugar - navodi se u telegramu saučešća.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je telegram saučešća porodici preminulog akademika i nekadašnjeg senatora Republike Srpske Vlade Strugara.

Višković je naveo da je odlazak velikana i doajene istorijske nauke nenadoknadiv gubitak za njegovu porodicu i cjelokupnu akademsku zajednicu, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.