latinica  ћирилица
25/08/2019 |  18:34 ⇒ 21:08 | Autor: RTRS

Kod Kupresa poginula dvojica deminera sa Pala

Tragedija u Donjem Mušiću kod Kupresa. Od eksplozije mine, dva deminera su poginula, a jedan je lakše povrijeđen. Nezvanično, poginuli su Savo Kalajdžić i Slaviša Pljuco iz Pala.

Prema nezvaničnim informacijama, 42-godišnji Savo Kalajdžić i 52- godišnji Slaviša Pljuco iz Pala su poginuli, a njihov 35-ogodišnji sugrađanin Radenko Cerovina lakše povrijeđen kad je eksplodirala protivpješadijska mina dok su bili na radnom zadatku u Donjem Mušiću u nekadašnjoj ratnoj zoni opštine Kupres.

- Eksplodirala je protivpješadijska mina PMR 3, koja je već bila pronađena u radnoj stazi i bila spremna za uništavanje. Šta se tačno desilo na terenu istražuje tim Centra za uklanjanje mina - kaže Saša Obradović, direktor Centra za uklanjanje mina u BiH.

Šta se tačno desilo, biće poznato nakon što istražni tim sastavi zapisnik sa mjesta nesreće do kojeg se probijao satima.

O kakvom terenu je riječ potvrđuje činjenica da su tražili podršku radnika "Šumarije" kako bi stigli do kobnog mjesta.

- Uviđaj od strane pripadnika MUP-a Hercegbosanske županije i državnog Tužilaštva je u toku. Nakon završenog uviđaja biće poznato o kojoj se ekpolozivnoj napravi radi i kako je aktivirana - rekao je Ivica Vrdoljak, portparol MUP-a Livanjskog kantona.

Stradale profesionalce sa dugogodišnjim iskustvom u poslovima deminiranja angažovalo je preduzeće "Pazi mine" iz Viteza.