latinica  ћирилица
26/08/2019 |  09:48 | Autor: SRNA

Blic: Vojna saradnja sa NATO-om interes, a sa Rusijom opredjeljenje

Efikasna odbrana, očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, jačanje međunarodnog položaja i sprečavanje separatističkog djelovanja, četiri su najvažnija cilja navedena u Strategiji nacionalne bezbjednosti i Strategiji odbrane Srbije, piše Blic.
Vojska Srbije (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije) -
Vojska Srbije (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

U tim dokumentima, između ostalog, piše i da Srbija ostaje vojno neutralna, a da je opredjeljenje države jačanje saradnje sa Organizacijom dogovora o kolektivnoj bezbjednosti /ODKB/, čije su članice Rusija, Јermenija, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgizija i Tadžikistan, dok je unapređenje saradnje sa NATO-om ocijenjeno kao "obostrani interes".

List navodi da su ova dva važna dokumenta usvojena na sjednici Vlade Srbije 8. avgusta, a trenutno su u skupštinskoj proceduri i mogli bi da budu izglasani u oktobru.

Dokumenti su usvojeni uz objašnjenje da time Srbija prati promjene u okruženju i prilagođava svoju bezbjednosnu politiku kako bi na najbolji način štitila svoje nacionalne interese.

Kada je riječ o Strategiji nacionalne bezbjednosti, među najvažnijim stavkama je istaknuto da su evropske integracije i članstvo u EU nacionalni interesi i strateško opredjeljenje Srbije.

Pomoćnik ministra odbrane Srbije Milan Ranković, koji je učestvovao u pisanju strategija, rekao je da osnovno polazište ovih dokumenata čine očuvanje suverenosti i teritorijalne cjelovitosti, vojna neutralnost, briga o srpskom narodu gdje god on živi, evropske integracije i efikasna pravna država.

Posljednje strategije usvojene su 2009. godine, a vojnopolitički komentator Vlade Radulović naveo je da je u novoj verziji najvažnije to što je jasno i nedvosmisleno prepoznata politika vojne neutralnosti Srbije.

- Ranije se politika neutralnosti zasnivala na skupštinskoj deklaraciji koja je usvojena 27. decembra 2007. godine. Sada je to promijenjeno - naveo je Radulović.

Prema njegovim riječima, novina su i odrednice koje se tiču saradnje sa NATO-om i ODKB-om.

- Navedeno je da je opredjeljenje Srbije saradnja sa ODKB-om, a upotrebljena je riječ "interes" kada se spominje saradnja sa NATO-om. Upravo su ove dve riječi ključne i tačka su sporenja u vojnoj struci i međunarodnim odnosima. Јer neki ih tumače da svesno i planski želimo još više da se okrenemo saradnji sa Rusijom - rekao je Radulović.