latinica  ћирилица
26/08/2019 |  10:01 | Autor: SRNA

Tramp: Kina želi povratak za pregovarački sto

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da je Kina noćas stupila u kontakt sa američkim zvaničnicima povodom trgovinskog spora i rekla da želi povratak za pregovarački sto.
Donald Tramp  (Foto:AP Photo / Mark J. Terrill) -
Donald Tramp (Foto:AP Photo / Mark J. Terrill)

Tramp je pozdravio ovakav razvoj situacije dok je govorio na marginama samita G7 u Bijaricu.

On je pohvalio predsjednika Kine Sija Đinpinga kao velikog lidera i rekao da je dobrodošla njegova želja da se postigne dogovor i da situacija ostane mirna.

Trgovinski spor između SAD i Kine eskalirao je u petak, 23. avgusta, kada su obje strane uvele dodatne carine na robu druge zemlje.

Tramp je u obraćanju novinarima tokom samita lidera bogatih industrijskih zemalja rekao da želi da vidi snažan Iran i da se ne zalaže za promjenu vlasti u Teheranu.

On je dodao da je neprihvatljiv način na koji su Iranci primorani da vode živote.

Tramp je rekao da nije iznenađen time što je Francuska pozvala šefa iranske diplomatije Mohamada DŽavada Zarifa na razgovore na marginama samita G7. On je dodao da ne želi da se lično sretne sa Zarifom i da je prerano za takav susret.

Predsjednik SAD rekao je da će predstojeći razgovori o porezu u Francuskoj na prihode velikih tehnoloških firmi odrediti odluku SAD o eventualnom uvođenju carina na francusko vino.

Tramp je dodao da će on i njegovi saveznici tokom dana na samitu G7 razgovarati o svjetskoj digitalnoj transformaciji.