latinica  ћирилица
26/08/2019 |  11:05 | Autor: SRNA

Zrilić: Srbi žele da ostvare pravo otkupa stanova sertifikatima

Srbi povratnici u opštinu Drvar, koji posjeduju sertifikate za privatizaciju, žele da ostvare pravo na otkupljivanje stanova tim sertifikatima, rekao je Srni Žarko Zrilić, predstavnik oko 1.200 Drvarčana čija vrijednost sertifikata premašuje četiri miliona KM.
Drvar - Foto: RTRS
DrvarFoto: RTRS

- Prvih povratničkih godina mnogi Hrvati koji su došli u Drvar tim sertifikatima su privatizovali državne firme, kupili stanove, a danas vrijednost sertifikata došla je na mizeriju - kaže Zrilić.

On je istakao da "borbu" za jednakost i ravnopravnost počeo prije nekoliko godina, te da se nada da će vlasti u BiH imati sluha za ovaj problem, jer su ovom diskriminacijom oštećeni mnogi građani.

"Drvarčani imaju upisanih preko 4.000.000 KM vrijednosti sertifikata, to je samo ono što je upisano, nekih 1.200 građana, a taj broj je mnogo veći, samo što nismo popisali sve one koji posjeduju sertifikate za privatizaciju", rekao je Zrilić.

On je dodao da je posljednjih godina ispred grupe građana Drvara slao dokumentaciju i zahtjeve vlastima Livanjskog kantona i FBiH, ali da odgovora nije bilo.

- Pitamo se samo zašto mi ne možemo tim sertifikatima da kupimo ciglu, građevinski materijal, građu za kuću - pita Zrilić.

On je naveo da se sa ovim problemima susreću i povratnici u opštinama Glamoč, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac.

- Želimo da se izborimo da budemo jednaki sa onima koji sertifikatima otkupljuju stanove - ponovio je Zrilić.

Delegat iz reda Srba u Domu naroda FBiH Nikica Bosnić rekao je Srni da su se sertifikati za privatizaciju ranije mogli iskoristiti u razne svrhe, međutim tada Drvarčani nisu bili tu jer se nisu bili vratili u Drvar, tako da su u startu bili diskriminisani.

- Ukoliko dođe do pokretanja pitanja promjene zakona, mi ćemo da se založimo za tu inicijativu i podržati građane koji traže svoja prava - rekao je Bosnić.

Vlada FBiH utvrdila je 25. jula Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije.

Izmjenom je predviđeno da se potraživanja s Јedinstvenog računa mogu koristiti u procesu privatizacije za kupovinu stanova na kojima postoji stanarsko pravo do 30. juna 2021. godine u visini 100 odsto od ukupne cijene, umjesto do 30. juna 2019. godine.

U razlozima za ove izmjene je navedeno da Ministarstvo finansija FBiH smatra da bi, istekom zakonskog roka, svim licima kojima se po okončanju procedure za povrat stanova dodijeli stan ili koja ostvare povrat stanova po osnovu stanarskog prava, bila uskraćena mogućnost otkupa za sertifikate u skladu sa ovim zakonom, te je predložilo produženje roka za otkup stanova u sertifikatima za dvije godine.