latinica  ћирилица
26/08/2019 |  12:05 ⇒ 12:08 | Autor: Glas Srpske

Banjalučanka zatvorila "Operosu Mentenegro 2019"

Međunarodni operski festival "Operosa Montenegro opera festival 2019" zatvoren je na Kanli kuli izvođenjem Šekspirovog "Sna ljetnje noći", kompozitora Feliksa Mendelsona i dramaturga, mlade Banjalučanke, studentkinje Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Vide Davidović.
Banjalučanka zatvorila “Operosu Mentenegro 2019” - Foto: Glas Srpske
Banjalučanka zatvorila “Operosu Mentenegro 2019”Foto: Glas Srpske

Režiju potpisuje Vladan Đurković, profesor na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu i dugogodišnji umjetnički direktor pozorišta DADOV.

Vokalni solisti su Milica Lalošević i Vesna Đurković, uz pratnju hora i Operosa Montenegro orkestra, pod dirigentskom palicom svjetski poznatog dirigenta Eralda Salmijerija.

Davidovićeva je kazala da joj je posebno drago što je dobila priliku da radi novo umjetničko djelo na temu Šekspira.

- Kada su mi ponudili da radim, bilo mi je mnogo drago, zato što sam još mlad pisac i nisam imala priliku da se afirmišem, što je logično, s obzirom na moje godine i na to što sam student. Mnogo mi je značilo ovo, pogotovo što i privatno volim operu i Šekspira. Ono što mi je najdraže je to što su mi ponudili da radim novo umjetničko djelo, a ne samo dramaturgiju Šekspira, tako da sam ja faktički napisala ovaj tekst. Tekst je kombinovan Šekspir sa nekim mojim umjetničkim zapažanjima. To mi je mnogo značilo jer je bio poluautorski tekst, nije bio rad na već postojećem tekstu, tako da sam mogla da dođem do izražaja - kazala Davidovićeva. 

Smijeh publike joj je potvrdio uspjeh djela. 

- Mnogo mi je značilo i to što je i reditelj kazao da je to novo umjetničko djelo i tim riječima ga afirmisao. Generalno mislim da je premijera prošla veoma dobro. Dobro je prihvaćena od strane publike. Svi su se smijali i mislim da sam uspjela. Svi su vrlo lijepo reagovali. Ambijent je takođe bio predivan - rekla je Davidovićeva.

Mladi dramaturg iz Banjaluke je istakla da ima mnogo obaveza na fakultetu, ali da jedva čeka novi profesionalni angažman.

- U budućnosti ću nastojati da pišem koliko mogu. Trenutno imam da radim dosta toga vezanog za fakultet, a radim i sa kolegama sa drugih katedri. Ako bude još neki profesionalni angažman u narednom periodu, ja ga neću odbiti - navela je Davidovićeva.

Međunarodni operski festival "Operosa Montenegro opera festival 2019" održan je i ove godine u Herceg Novom. Duh operske muzike raširio se na tri lokacije, i to u Dvorani Park, Kanli kuli i tvrđavi Forte Mare.

Prve dvije večeri ovogodišnjeg festivala bile su rezervisane za svjetsku premijeru opere "Be my superstar", kompozitora Šimona Vosečeka, u režiji Aleksandre Lakroa. Ova opera je bazirana na tekstu Јana Verburga, a adaptaciju libreta uradili su Aida Gabrijels i Lakroa. Glavne role su tumačili sopran Astrid Stokman i kontratenor Logan Lopez Gonzales. Opera "Be my superstar" će nakon ovoga biti izvedena u Gentu, Lisabonu i Helsinkiju.