latinica  ћирилица
26/08/2019 |  12:08 ⇒ 21:10 | Autor: SRNA

Sastanak o obilježavanju Dana sjećanja na žrtve NATO-a

U Istočnom Sarajevu je počeo sastanak o obilježavanju Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj, koji se održava na inicijativu Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.
I.Sarajevo: Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj - Foto: SRNA
I.Sarajevo: Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici SrpskojFoto: SRNA

Sastanku, koji je počeo u 12.00 časova u prostorijama Gradske uprave Istočno Sarajevo, prisustvuju predstavnici ovog ministarstva i Gradske uprave, opština u sastavu grada Istočno Sarajevo, opština Han Pijesak, Kalinovik i Čajniče, te predstavnici boračkih organizacija.

Prema odluci Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova koja je donesena u martu, kao Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj određen je 9. septembar.

Prijedlog da ovaj događaj dobije republički značaj dao je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac i ovaj događaj biće 27. u kalendaru obilježavanja najvažnijih datuma iz istorije srpskog naroda sa ovih prostora.

Košarac je 23. novembra prošle godine Odboru Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uputio prijedlog da 9. septembar bude Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, u skladu sa inicijativom koju je ranije pokrenula Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.

Košarac je tada u dopisu Odboru podsjetio da je Srna pokrenula inicijativu i objavila seriju tekstova koji su ovjekovječili svjedočenja o NATO agresiji u Republici Srpskoj i žrtvama bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Inicijativa za obilježavanje dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta prošle godine na prijedlog Srne.

Brat i sestra Radmila i Radenko Galinac bili su među prvim žrtvama NATO bombardovanja Republike Srpske.

Poginuli su 9. septembra 1995. godine na srušenom mostu kod Semizovca, kod Sarajeva, kada ih je ubio pilot NATO avijacije.