latinica  ћирилица
26/08/2019 |  12:13 ⇒ 19:53 | Autor: SRNA

Počela obuka nastavnika geografije za upotrebu digitalnih sadržaja

U Banjalučkoj školi "Aleksa Šantić" počela je obuka nastavnika geografije za upotrebu digitalnih sadržaja u nastavi.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da će do kraja avgusta u Srpskoj biti sprovedena obuka za sve nastavnike geografije za pristup i upotrebu digitalnih sadržaja udžbenika geografije za šesti razred osnovne škole.

- Do decembra, odnosno do kraja prvog polugodišta imaćemo analize na koji način su djeca primjenjivala digitalnu formu udžbenika, koliko im je odgovarala i da li treba da se nešto mijenja, kao i koliko su nastavnici uspjeli da odgovore izazovima koji se postavljaju pred nastavne planove i programe, kao i kombinaciji štampanog i digitalnog udžbenika - rekla je Trivićeva novinarima.

Trivićeva je danas u Banjaluci, zajedno sa direktorom Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Radetom Ristovićem, prisustvovala početku obuke nastavnika geografije u Osnovnoj školi "Aleksa Šantić".

Ona je rekla da Ministarstvo sa Zavodom pokreće pilot-projekat digitalizacije udžbenika geografije za šesti razred i da je ovo prva edukacija nastavnika tog predmeta u kojoj će se oni obučiti o načinu da sprovode dio nastave koji se odnosi na digitalni sadržaj i kako da ukažu učenicima da kod kuće koriste takve sadržaje.

Trivićeva je rekla da je za pilot-projekat uzet udžbenik geografije jer nudi mnogo zanimljivih i vizuelnih sadržaja koji će biti primijenjeni u digitalnoj formi kako bi učenici što adekvatnije mogli da usvoje određena znanja.

- Živimo u digitalnom okruženju gdje su djeca usmjerena na inovativne metode prilikom učenja i to je trenutak u kojem moramo reagovati i inovirati nastavne planove i programe i udžbenike koji će ih pratiti - dodala je Trivićeva.

Prema njenim riječima, tokom naredne godine biće planirano da još određeni broj udžbenika bude uveden u ovakve procese.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Srpske Rade Ristović istakao je da ovo izuzetan projekat od strateškog značaja.

- Drago mi je da smo zajedno sa Ministarstvom preuzeli ovakvu odgovornost i mislim da smo u kratkom roku, za oko mjesec dana, prvenstveno sa ljudima koji rade u Zavodu došli do značajnog materijala koji će pomoći đacima u obučavanju i saznavanju određenih pojmova koji će poslužiti za bolje učenje - rekao je Ristović.

On je istakao da je u ovom projektu prvenstveno riječ o multimedijalnosti i interaktivnosti, gdje će đaci imati priliku da prvenstveno slike štampane u udžbeniku, a koje su prenesene na digitalnu štampu, potpuno jasnije razumijevaju.