latinica  ћирилица
26/08/2019 |  12:25 | Autor: SRNA

Zajednički granični prelaz Srbije i S. Makedonije - primjer za region

Integrisani granični prelaz Preševo–Tabanovce, između Srbije i Sjeverne Makedonije, koji će ubrzati protok robe i putnika, pušten je danas u rad.
Prelaz Preševo-Tabanovce - Foto: RTS
Prelaz Preševo-TabanovceFoto: RTS

Početak rada ovog prelaza, na kojem će promet robe i putnika zajednički kontrolisati carinici i policajci dvije zemlje, zvanično su označili predsjednici vlada Srbije i Sjeverne Makedonije - Ana Brnabić i Zoran Zaev, koji su ukazali na njegov značaj i za povećanje spoljnotrgovinske razmjene dvije zemlje.

Brnabićeva je naglasila da bez ovakvog povezivanja neće biti boljitka za građane regiona.

Ona je ukazala da je prošlogodišnja odluka Prištine da uvede taksu na robu iz centralne Srbije i BiH uticala i na regionalnu saradnju.

"Pozivam sve lidere regiona da radimo ovako. Dok je Cefta sporazum suspendovan /zbog prištinskih taksa/, Srbija će ići na bilateralne sporazume sa zemljama u regionu", rekla je Brnabićeva.

Brnabićeva je poručila i da će Srbija težiti da ovakvi zajednički prelazi postanu realnost na što više graničnih prelaza ka i iz Srbije.

Zaev je rekao da ovakva saradnja promoviše evropske vrijednosti i korak je na evropskom putu Sjeverne Makedonije i Srbije i predstavlja krunu prijateljstva i dobrosusjedstva dvije zemlje.

On je zahvalio EU, kao i Vladi i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za podršku, naglasivši da zajednički prelaz skraćuje putovanje od Atine do Brisela preko Srbije i Sjeverne Makedonije.

Zaev je ukazao da će, uz povećanje spoljnotrgovinske razmjene dvije zemlje, integrisani zajednički prelaz omogućiti i protok većeg broja turista.