latinica  ћирилица
26/08/2019 |  13:17 ⇒ 13:19 | Autor: SRNA

Njemačka: Recesija pred vratima

Njemačka ulazi u recesiju - indeks poslovne klime koji izrađuje Ekonomski institut IFO pao je u avgustu na 94,3 boda, sa revidiranih julskih 95,8 bodova.
Privreda - pad - Foto: ilustracija
Privreda - padFoto: ilustracija

Istraživanje ovog instituta pokazuje da su očekivanja njemačkih biznismena osjetno pogoršana u avgustu i da su sada na nivou iz novembra 2012. godine.

- Sve više pokazatelja upućuje na zaključak da je Njemačka u recesiji - upozorava predsjednik instituta IFO Klemens Fist.

On objašnjava da su kompanije daleko manje zadovoljne aktuelnim stanjem, te da je pojačan njihov pesimizam u pogledu predstojećih mjeseci.

Ako se procjene pokažu tačnim, Njemačka će biti u recesiji prema normama ekonomistima koji je definišu kao pad aktivnosti na tromjesečnom nivou dva puta uzastopno.

Izvozno orijentisane njemačke industrijske firme posebno su bijesne na američkog lidera Donalda Trampa zbog trgovinskih ratova i njegove politike saržane u sloganu Prvo Amerika, te zbog Bregzita.

I istraživanje londonske kompanije Market pokazuje nizak nivo aktivnosti u njemačkoj ekonomiji, uz pad aktivnosti u industriji i posustajanje uslužnog sektora, prenose agencije.