latinica  ћирилица
26/08/2019 |  14:49 | Autor: SRNA

PU Foča: Smanjen broj krivičnih djela za 30 odsto

Na području u nadležnosti Policijske uprave Foča u julu je evidentirano 19 krivičih djela ili za 30 odsto manje nego u istom periodu lani, a riješeno je 90 odsto svih krivičnih djela, rekao je danas načelnik ove uprave Velimir Kostović.
Policija Republike Srpske - Foto: RTRS
Policija Republike SrpskeFoto: RTRS

Kostović je naveo da u julu nije bilo razbojništava, teških krađa, ubistava, niti krivičnih djela koja bi izazvala veće uznemirenje javnosti, te stanje bezbjednosti ocijenio kao zadovoljavajuće.

- Svih 19 krivičnih djela su iz oblasti opšteg kriminaliteta. To su lakša krivična djela. Јedino povećanje bilježimo iz oblasti javnog reda i mira za oko sedam odsto. U julu smo imali 43 prekršaja javnog reda i mira, dok ih je lani u istom mjesecu bilo 40 - rekao je Kostović na konferenciji za novinare.

On je naglasio da je policija u julu povećala preventivne i represivne mjere i sprovela niz akcija s ciljem otkrivanja počinilaca krivičnih djela, suzbijanja uživanja i prometa droge, te poboljšanja stanja javnog reda i mira i oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Prema njegovim riječima, izvještajni period karakteriše i veliki broj javnih skupova na području ove uprave, među kojima su "OK fest" na Tjentištu i sportski događaj "Fudbal frends" u Foči, koji imaju međunarodni karakter, a koji su protekli u najboljem redu.

- Uključeni smo u akciju MUP-a Republike Srpske "Zaštitimo djecu u sobraćaju" koja će trajati do 20. septembra, a građani će moći uočiti pojačano prisustvo policije u blizini škola, kao i na pristupnim putevima s ciljem što bezbjednijeg početka nove školske godine - naglasio je Kostović.

Načelnik Odjeljenja policije u Policijskoj upravi Foča Voislav Krunić rekao je da je u julu evidentirana 31 saobraćajna nezgoda, što je za 20 odsto manje nego lani.

On je naveo da je smanjen broj saobraćajnih nezgoda na magistralnim putevima za 40 odsto, smanjen je broj stradalih i povrijeđenih u nezgodama, pa čak i broj saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom.

- Nismo imali saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, a lani smo imali jedno, nismo imali nezgode sa teško povrijeđenim licima, a lani smo imali dvije. Imali smo četiri saobraćajne nezgode sa lakše povrijeđenim licima, a prošle godine osam, što je smanjenje za 50 odsto - rekao je Krunić.

On je naveo da je policija u prethodnom periodu povećala kontrole i aktivnosti na terenu, što za rezultat ima bolje stanje bezbjednosti u saobraćaju i dodao da će u narednom periodu posebno pojačati kontrole vozača početnika.

- Ono što nam olakšava rad jesu kamere i video-nadzori kojih na području uprave imamo 50 i jednu pametnu kameru u Višegradu. Tendencija je da se broj kamera poveća i očekujemo još dvije pametne kamere u Višegradu i jednu u Foči, tako da bi ih ukupno bilo četiri na području ove uprave što će nam značiti mnogo u radu jer smo uz njihovu pomoć otkrili brojna prekoračenja brzine, neregistrovana motorna vozila, pa čak i jedno krivično djelo - rekao je Krunić.

Na konferenciji je najavljeno da će od 30. avgusta do 30. septembra na javnim putevima na području Policijske uprave Foča nadzor brzine kretanja vozila biti vršen "Dual" radarom, a upućen je i apel vozačima da se pridržavaju saobraćajnih pravila i propisa.