latinica  ћирилица
26/08/2019 |  16:39 ⇒ 27/08/2019 | 13:49 | Autor: RTRS

Šta se očekuje od sjednice Predsjedništva BiH?

Saga ili farsa - šta će biti sa sutrašnjom sjednicom Predsjedništva BiH, na čijem je dnevnom redu imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije?

Članovi Predsjedništva BiH glasaće na sutrašnjoj sjednici, osim za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, i o tome da li prihvataju dejtonsku BiH sa njenom ustavnom strukturom, kaže portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Ishodom sjednice bavi se i struka. Prognoze nisu optimistične.

Dok srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odbija ucjene "upakovane" u famozni ANP, Željko Komšić i Šefik DŽaferović NATO postavljaju kao pitanje "biti ili ne biti".

Ono što je za političko Sarajevo pitanje "biti ili ne biti" i od vitalnog značaja za, kako vole da kažu interese građana BiH - za Srpsku i njen narod je izmišljena priča kojom zapad, uz pomoć svojih "pulena" pokušava da nametne novi model pritisaka.

Uslovljavanje ANP-om ili bilo kojim drugim dokumentom preseden je koji pokazuje da je suverenitet u BiH relativna stvar, ocjenjuje stručnjak za međunarodne odnose Željko Budimir.

- Ovdje se uspostavlja jedan novi model pritisaka. Ako će kao što danas imate problem sa formiranjem vlasti, ovako će izgledati pritisci i kada na dnevni red dođe dalje integrisanje BiH u NATO i to je ono što mogu da očekuju predstavnici Republike Srpske - navodi Budimir.

Pritisci iz ambasada zapadnih zemalja na Predsjedništvo su evidentni.

Ishod sutrašnje sjednice niko ne može sa sigurnošću da prognozira. Budu li stavovi ostali zacementirani, ništa od imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara, kaže Vehid Šehić, bivši član Centralne izborne komisije koji predviđa tri scenarija.

- Postoji mogućnost da se glasa o predloženom kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara, i zavisno o glasanju, on može biti izabran, a može i ne biti izabran, s tim što bi u takvoj situaciji bio eliminisan u budućem krugu za izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara. Postoji varijanata i da se odloži sjednica kao prošli put - pojašnjava Šehić.

Šta je iza kulisa i šta će se dobiti odgađanjem, teško je predvidjeti. Јer je i "nepredvidivi" Komšić, mimo principa Sporazuma trojice lidera, u dnevni red prošle sjednice, naprasno uvrstio ANP, pa ga povukao sa sjednice.

Tako je isto, uz svakodnevno ponavljanje da bez slanja u Brisel Godišnjeg nacionalnog plana nema predsjedavajućeg Savjeta ministara, zatražio provjeru nadležnih institucija o tome da li postoje smetnje da Zoran Tegeltija bude imenovan.

- Zato je i bilo važno da je kao srpski član Predsjedništva zatražim sjednicu u smislu da Tegeltija može da bude kandidat. I vjerovatno to više neće biti saga nego farsa, ukoliko ovaj put ne završimo priču do kraja - rekao je Dodik.

Ukloliko Tegeltija ne bude podržan, on izlazi iz te priče. S obzirom da predsjedavajući mora biti iz reda srpskog naroda- SNSD će morati da predloži novo ime. No, o tome u Srpskoj niko ne govori, ali zato Denis Zvizdić, zbog stava Milorada Dodika i vojne neutralnosti, priziva crnogorski i makedonski scenario.

Istovremeno, politička scena u Sarajevu usijala se zbog prognoza šta će biti ako Dodik prihvati ili ne prihvati ANP?

- Za mene je važno šta misli narod, a ne strane ambasade. A narod je rekao da ne želi u NATO - istakao je nedavno Dodik.

Volju srpskog naroda političko Sarajevo uporno ignoriše, krijući se ize vladavine prava i brige o građanima. DŽaferović je to najbolje pokazao na primjeru odgovora na naše pitanje u vezi s voljom srpskog naroda iskazanom kroz podršku u Narodnoj skupšitni o vojnoj neutralnosti.

- Postavljati takvo pitanje nije umjesno. Svi smo mi dužni, i vi i ja, da poštujemo Ustav ove zemlje, zakone i njene odluke - rekao je DŽaferović.

A da li je vladavina prava poštovanje Izbornog zakona koji su bošnjački političari davno prekršili, ili neusvajanje ANP?

- Vladavina prava se ne može parcijalno primjenjivati. Ona nije jelovnik da iz njega izaberete šta vam odgovara - dodao je DŽaferović.

A na tom jelovniku nema ANP-a. Јavnosti je odavno poznato da, kupovinom vremena, Bakir Izetbegović i Željko Komšić pokušavaju da sastave vlast bez SNSD-a.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović, se odavno ponudio, a danas i potvrdio da vlast bez SNSD-a nije nezamisliva i da su šanse da Tegeltija sutra bude imenovan za predsjedavajućeg Savjeta ministara manje nego prije šest mejseci.

Šarović će sačekati 5. septembar. Bude li kraj pregovorima SNSD-a, SDA i HDZ, predviđa više mogućih scenario. Samo je "previdio" da kaže kako će se ponašati SDS kada ih Izetbegović uslovi ANP-om?