latinica  ћирилица
26/08/2019 |  17:32 ⇒ 20:05 | Autor: SRNA

Nema poskupljenja struje za domaćinstva u Srpskoj

U Republici Srpskoj će od nedjelje, 1. septembra, cijena električne energije za određene industrijske kupce biti veća, dok za građane neće biti poskupljenja, potvrdio je generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske, Luka Petrović.

Petrović je rekao da je Uprava Elektroprivrede Republike Srpske danas imala sastanak sa predstavnicima Sindikata elektroprivrede, energetike i Konfederacije sindikata Srpske, te da je glavna tema bila povećanje cijena električne energije.

On je pojasnio da je Regulatorna agencija za električnu energiju u martu ograničila mogućnost snabdijevanja kupaca na naponskim nivoima od 110, 35 i 10 kilovata na način da su do 1. septembra dužni da obezbijede svog snabdjevača električnom energijom.

- U Republici Srpskoj postoje ukupno 24 pravna lica koja imaju licencu za snabdijevanje električnom enegijom, a jedan od tih snabdjevača je i Elektroprivreda Srpske - naveo je Petrović.

Prema njegovim riječima, kupaca na naponskim nivoima od 110, 35 i 10 kilovata ima 1.174.

- Mi želimo da zadržimo sve kupce i od ovih 1.174 kupca mi smo korigovali cijenu električne energije za njih oko 200 i ponudili odgovarajuće ugovore - ističe Petrović i dodao da, u slučaju da kupci ne potpišu ugovor ni sa jednim snabdjevačem, oni će od 1. septembra biti van mreže.

Petrović je naveo da su nove ponuđene cijene za industrijske kupce znatno povoljnije nego u okruženju.

- U Srbiji je 58 evra po megavat-času, u Hrvatskoj je oko 55 evra, u Elektroprivredi BiH je oko 50 evra, u Crnoj Gori 45 evra, a kod nas je to do sada bilo 31,3 evra i mi smo tu cijenu povećali - kaže Petrović.

On je dodao da se u narednim godinama može očekivati da i snabdijevanje za domaćinstva bude tržišno.

- Mi za to nismo još organizaciono spremni, tako da će 499.000 domaćinstva ostati na nepromijenjenim cijenama i na javnom snabdijevanju, a to znači po najnižoj cijeni električne energije na Balkanu - naglašava Petrović.

Predsjednik Konfederacije sindikata radnika Željko Tepavčević rekao je da Konfederacija pozdravlja odluku Elektroprivrede Republike Srpske jer ostaje socijalno odgovorna i neće povećati cijenu električne energije za građane, domove zdravlja, bolnice i vodovode.

Sindikalci su naveli da podržavaju ovakvu poslovnu politiku Elektroprivrede Srpske.

Predsjednik Sindikata Elektroprivede Srpske Zoran Mićanović smatra da bi dosta bolje bilo u ovom preduzeću da je odluka o izlasku na tržište donesena prije tri godine.

Na današnjem sastanku bilo je riječi o unapređenju položaja zaposlenih u Elektroprivredi Srpske, ali i o investicionom ciklusu Elektroprivrede koji slijedi.