latinica  ћирилица
26/08/2019 |  17:35 ⇒ 18:07 | Autor: SRNA

Obezbijeđen novac za otpremnine radnicima Aluminija

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović izjavio je da je obezbijeđen novac i da do kraja sedmice otpremnine može dobiti oko 500 radnika mostarskog Aluminija, koji je ugasio proizvodnju 11. jula zbog nemogućnosti nabavke električne energije i dugovanja od oko 400 miliona KM.
Dragan Čović - Foto: SRNA
Dragan ČovićFoto: SRNA

On je naglasio da je Krizni štab ispunio sve što je dogovoreno.

- U ovoj sedmici se mogu isplatili otpremnine za sve koji to žele, novac je obezbijeđen. Kalukliše se sa oko 500 radnika. Za 385 ljudi se očekuje da nastave raditi i u naredna dva do tri mjeseca obezbijeđena su primanja. Za to vrijeme zajedno sa strateškim partnerom trebamo stvoriti ambijent da proizvodnja zaživi. Uvjeren sam da će se to desiti - rekao je Čović.

On je naveo da su podijeljene plate za jul i da je obezbijeđen novac za avgustovske plate, te dogovoreno sa Vladom Federacije BiH uvezivanje staža za ljude koji idu u penziju.

Čović je istakao da se poslovanje Aluminija mora nastaviti na tržišnim osnovama, a ne da se stvaraju gubici koje će neko pokrivati.

- Strateški partner je tu. Moramo pokazati da imamo zdrav ambijent i da ono što žele mogu tu realizovati. Strateški partner i srednjoročno i dugoročno želi napraviti mnogo više od onoga što je Aluminij bio - rekao je Čović.

On je objasnio da su potencijalni partneri izraelsko-kineska kompanija koja je jedna od najvećih proizvođača aluminijuma i energetike u svijetu i zapošljava oko 110.000 ljudi.

Čović nije želio govoriti o rokovima za pokretanje proizvodnje, ali je podsjetio da je partner upoznat o cijeloj situaciji.

- Procjena menadžmenta bila je da treba oko 20 miliona KM za pokretanje proizvodnje. Ta sredstva može dati samo strateški partner koji mora biti uvjeren da to ima svrhe - rekao je Čović.

On je naglasio da je HNS uradio sve što je mogao i da svakome može pogledati u oči, te dodao da institucije moraju istražiti šta se dešavalo u Aluminiju posljednjih 20 godina.