latinica  ћирилица
26/08/2019 |  17:54 | Autor: SRNA

Priština mora da ukine takse

Evropska unija je veoma jasno naglasila da Priština treba da ukine takse /na srpsku robu/, rekao je predsjedavajući Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister.
Dejvid Mekalister - Foto: TANЈUG
Dejvid MekalisterFoto: TANЈUG

- Takse moraju da se suspenduju da bi se uspostavio dijalog između Beograda i Prištine, a EU je spremna da pomogne što je prije moguće - rekao je Mekalister novinarima u Beogradu.

On smatra da Prištinu domaća politika onemogućava da se fokusira na to, te dodao da je EU veoma jasno do sada naglasila da bi takse trebalo da budu ukinute.

- Posljednja izjava država Kvinte je jasna u SAD i države EU su rekle isto. Nadam se da će odgovorni ljudi u Prištini poslušati savjet i zahtjev sa naše strane - rekao je Mekalister.

On je dodao da Priština, od kada je uvela takse, dobija istu poruku u vezi sa suspenzijom.

Mekalister je rekao da dijalog između Beograda i Prištine ne postoji i da od obje strane zavisi kada će dijalog biti nastavljen, prenijeli su beogradski mediji.

Na pitanje da li Evropa ima dodatni argument da Prištinu pozove da ukinu takse ili to prepušta SAD, Mekalister je rekao da su Evropljani jednako uključeni u to, kao i Amerikanci i da su na isti način pozvali vlasti na Kosovu da suspenduju tu odluku.