latinica  ћирилица
26/08/2019 |  18:41 | Autor: Agencije

Makron: Nadam se da će Brazil imati dostojnog predsjednika

Nakon kritika francuskog predsjednika Emanuela Makrona na račun predsjednika Brazila Žaira Bolsonara zbog požara u Amazoniji, buknuo je pravi verbalni rat u koji su se uključili i sin brazilskog preds,ednika, ministri, pa i sam Bolsonaro i to vrijeđajući kako Makrona, tako i njegovu suprugu Brižit.

Bolsonaro je objavio na Fejsbuku uvredljiv komentar na račun Makronove supruge Brižit rugajući se njenim godinama. Zbog toga su ga u medijima i na društvenim mrežama mnogi prozvali seksistom.

Bolsonarov odgovor raširio se interetom i u francuskim medijima, koji su oštro kritikovali njegov stav, a stigao je i odgovor od samog Makrona. On je optužio Bolsonara da je umjesto da održi zakazani sastanak sa francuskim ministrom spoljnih poslova otišao kod frizera i ponovio da ga je Bolsonaro lagao.

- To je tužno. Prije svega za njega, a zatim i za Brazilce - rekao je Makron.

Brazilske žene se, dodao je Makron, sigurno stide da čitaju tako nešto o svom predsjedniku i iznio je očekivanje da će Brazil uskoro imati predsjednika koji će se ponašati u skladu sa standarima njegove kancelarije.

Јuče se u verbalni rat uključio i brazilski ministar obrazovanja na Tviteru objavivši uvredljiv tvit na račun Makrona.

- Makron nije na nivou debate o Amazoniji. On je samo oportunistički kreten koji želi podršku francuskog poljoprivrednog lobija - naveo je ministar Abraham Vajntraub, misleći vjerovatno na Makronov stav o trgovinskom sporazumu EU i južnoameričkog trgovinskog bloka Merkosur.

Vajntraub je upotrebio portugalsku riječ, ni blizu diplomatsku, koja pored "kretena" može da znači i "prevarant" ali i neke psovke.

- Francuska je zemlja ekstrema. Stvorila je ljude poput Dekarta i Paskala, ali i dobrovoljce SS divizije "Karlo Veliki" - napisao je brazilski ministar.

On je u nizu tvitova naveo i da su Francuzi "izabrali predsjednika bez karaktera" kao i da "treba napadati kretena Makrona".

Bolsonarov sin Eduardo, savezni poslanik i mogući novi ambasador Brazila u SAD, u petak je podijelio snimak nasilnih demonstracija francuskih "žutih prsluka" uz poruku "Makron je idiot".