latinica  ћирилица
26/08/2019 |  18:53 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Prvi digitalni udžbenik pred osnovcima

Udžbenik geografije za šesti razred osnovne škole u digitalnom formatu je novina u nastavnom planu i programu Srpske.

Riječ je o pilot projektu koji će biti realizovan u 12 osnovnih škola u Republici Srpskoj, u prvom polugodištu nove školske godine.

Učenici banjalučke Osnovne škole "Aleksa Šantić", njih 65, geografiju će, osim iz štampanih udžbenika, učiti i iz digitalnih. Za to će se pobrinuti nastavnici geogafije, koji su danas prvi prošli obuku za upotrebu digitalnih sadržaja u nastavi. 

- Poznato je da je poseban problem prelazak sa razredne na predmetnu nastavu, a geografija za šesti razred je prilično apstraktna, pa mislim da će uz pomoć savremenih tehnologija, edukovanih nastavnika i opremljenih škola, učenici usvajati lakše, jednostavnije ishode - kaže Svjetlana Radusin, direktorka Osnovne škole "Aleksa Šantić",.

Do kraja avgusta obuku će proći i nastavnici iz preostalih 11 škola u Mrkonjić Gradu, Tesliću, Novoj Topoli, Prnjavoru, Prijedoru, Foči, Istočnoj Ilidži, Trebinju, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Zvorniku. Platformu digitalne geografije, za samo mjesec i po, izradili su stručnjaci Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

- Učenici će imati priliku da određene slikovne stvari koje su u štampanom udžbeniku, a prenesene su na digitalnu štampu, potpuno jasno razumijevaju i tako dolaze do određenih znanja - rekao je Rade Ristović, direktor Zavoda.

Republika Srpska na ovaj način dokazuje da ide u korak sa novim tehnologijama. Prednost digitalnih udžbenika je, kažu u resornom ministarstvu, bolja interakcija i multimedijalnost, koje će učenicima omogućiti bolje razumijevanje gradiva. 

- U januaru ćemo imati prve analize na koji način su to učenici primijenili, koliko im je odgovaralo, da li je nešto potrebno mijenjati, koliko su nastavnici odgovorili izazovu novog nastavnog programa i kombinacije štampanog i digitalnog udžbenika - rekla je Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

Geografija neće biti jedini predmet čiji udžbenik je digitalizovan. Nakon završetka pilot projekta i ocjene rezultata, planirana je digitalizacija većeg broja predmeta za osnovce i srednjoškolce.