latinica  ћирилица
26/08/2019 |  19:35 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Sindikat: Odlazak radne snage najveći problem Srpske

Iako je broj zaposlenih trenutno najveći u istoriji Srpske, niske plate jedan su od osnovnih uzroka sve masovnijeg odlaska radnika iz Srpske i BiH - poruka je sa konferencije "Veće plate i bolji uslovi rada, za opstanak radnika u Republici Srpskoj", koju je organizovao Savez sindikata. Dok sindikalci tvrde da je ključ za povećanje plata u rukama poslodavaca, oni lopticu prebacuju Vladi. Iz Vlade poručuju da rade na tome, ali da je potrebno vrijeme da se vide konkretni rezultati.

Dvije trećine radnika trenutno za svoj rad prima platu nižu od republičkog prosjeka, a čak 86 odsto njih upravo nisku platu navodi kao glavni razlog za odlazak iz Republike Srpske, podaci su Saveza sindikata. Smatraju da prostora za povećanje ima.

- Osnovni razlog zašto ljudi napuštaju ove prostore su niske plate, jer dvije trećine radnika nema platu koja je na nivou prosječne. Postoji realan prostor za povećanje plata, a primjer jeste rast dobiti u privredi za 11,7 odsto, a plate nisu rasle ni tri odsto - rekla je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Poslodavci odgovaraju da dio dobiti odlazi na investicije i da rast plata mora biti održiv. Uzrok niskih plata nije, kažu, njihova pohlepa, iako izuzetaka uvijek ima, nego politička nestabilnost i visoka poreska opterećenja.

- Ništa drugo ovo neće riješiti, nego poltička stabilnost i poreska politika. Sve drugo je "pričam vam priče". Ako vi mislite da radnici ovdje rade džaba, da poslodavci dobro zarađuju, zašto onda ne dolaze poslodavci i uzimaju te radnike koji rade džaba - kaže Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Iz Vlade poručuju da već preduzumaju mjere za povećanje plata. Napominju da je prosječna plata u Srpskoj prvi put dostigla nivo one u Federaciji i da iznosi 910 KM. Uz Zakon o podsticijama u privredi, čiji se efekti tek očekuju, planirani su i novi zakoni iz oblasti rada i zapošljavanja, zahvaljujući kojima bi trend rasta plata trebalo da bude nastavljen.

- To su Zakon o podsticaju u zapošljavanju, Zakon o radu, na kom se radi, Zakon o štrajku, Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, Zakon o mobingu... Predviđeno je i planirano da svi ovi zakoni ugledaju svjetlost dana u toku ove godine, tako da ćemo već sljedeće godine moći da vidimo kakvi su to efekti - naveo je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

I dok ministar traži vrijeme, kako bi se vidjeli rezultati rada Vlade, ekonomista Marko Đogo, u istraživanju koje je uradio za ovu konferenciju, izračunao je koji bi to rast plata radnike zadržao u Srpskoj. Kaže da, ako bi plate bile povećavane pet odsto godišnje, trend odlazaka bio bi zaustavljen 2025. godine. Rast plata od 7,5 odsto godišnje, masovnu emigraciju zaustavio bi već 2022, a rast od 10 odsto 2021. godine.

- Recimo da je ovaj srednji scenario najrealniji, da će se sadašnja emigraciona kretanja, ako bude političke stabilnosti u BiH, nastaviti naredne tri gopdine i poslije toga možemo očekivati pad, sa stanovišta da će plate porasti dovoljno, a drugo, ta neka rezerva radne snage, koja može da ode, će biti iscrpljena i onda će doći do pada emigracionih kretanja - navodi Đogo.

Sva istraživanja, kaže Đogo, pokazuju da bi radnici u Srpskoj bili zadovoljni i sa 55 do 60 odsto prosječne kupovne moći, koju imaju njihove kolege u zemljama u koje se sada najviše iseljavaju. U prevodu, većina onih koji odlaze o iseljavanju ne bi razmišljala, ako bi, u narednih tri do pet godina, zarađivali oko 1.150 do 1.200 KM. A sve to trebalo bi da prate cjenovna i politička stabilnost, te vladavina prava, što je, čini se, još veći izazov od rasta plata.