latinica  ћирилица
26/08/2019 |  20:32 | Autor: sputniknews.com

G7: Glavne tačke trgovina, Iran i Ukrajina

Završno saopštenje učesnika Samita G7 u francuskom Bijaricu stalo je na jedan list hartije i posvećeno je pitanjima trgovine, iranskog nuklearnog programa, kao i situaciji u Ukrajini, Iranu, Libiji i Hongkongu.
Sastanak G7 - Foto: AP
Sastanak G7Foto: AP

Prva tačka u saopštenju su trgovinska pitanja. Velika sedmorka se zalaže za principe otvorene i pravedne međunarodne trgovine, kao i za stabilnost svjetske ekonomije, navedeno je u dokumentu.

Zemlje G7 namjeravaju da utiču na reformu Svjetske trgovinske organizacije, sa ciljem da ona postane efikasnija u oblasti zaštite intelektualne svojine i da brže rješava nesuglasice i iskorijeni "nepoštenu praksu".

Zatraženo je od ministara finansija zemalja velike sedmorke (Njemačka, Francuska, SAD, Јapan, Kanada, Italija i Velika Britanija) da prate situaciju u svjetskoj ekonomiji.

G7 se obavezuje da postigne saglasnost 2020. godine, kako bi olakšao regulatorne barijere i modernizovao međunarodnu poresku politiku u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Iranski nuklearni program je druga tačka u saopštenju.

- Potpuno smo saglasni u vezi sa dva cilja: da se ne dopusti da Iran ima nuklearno oružje, kao i da se doprinese miru i stabilnosti u regionu - navele su članice G7.

Na trećem mjestu u dokumentu je situacija u Ukrajini. U vezi sa tim pitanjem navedeno je da Francuska i Njemačka namjeravaju da organizuju susret u normandijskom formatu tokom narednih nekoliko sedmica.

Četvrta tema završnog dokumenta Samita je Libija. Lideri velike sedmorke podržavaju primirje u toj zemlji, koje će omogućiti da se uspostavi trajni prekid vatre.

- Smatramo da samo političko rješenje može da osigura stabilnost u Libiji - napisano je u dokumentu.

Navedeno je da lideri G7 očekuju "dobro pripremljenu međunarodnu konferenciju, u kojoj će učestvovati sve strane i regionalni igrači koji učestvuju u sukobu".

Posljednja tačka u saopštenju je situacija u Hongkongu. Autori završnog dokumenta pozivaju da se izbjegne nasilje i ističu važnost deklaracije Velike Britanije i Kine iz 1984. godine.