latinica  ћирилица
27/08/2019 |  12:38 | Autor: SRNA

Radojičić: Predstoji kompleksan posao na rješavanju zagađenja piralenom

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da u narednim mjesecime predstoji kompleksan posao s ciljem trajnog rješavanja pitanja zagađenja zemljišta piralenom u krugu banjalučkog Incela.
Igor Radojičić - Foto: RTRS
Igor RadojičićFoto: RTRS

- Ranije je formiran tim koji se bavi tim pitanjima i angažovani su ljudi iz inostranstva kao konsultanti jer nemamo direktnog stručnog lica za pitanje zagađenja piralenom - rekao je Radojičić novinarima.

Radojičić je istakao da je odabrana metodologija rješavanja tog pitanja jedne holandske kompanije i sada se postupa prema koracima te metodologije.

On je naveo da se, prema toj metodologiji, u prvoj fazi radi procjena lokacije, druga faza obuhvata procjenu aktuelnog stanja u vezi sa nalazima o zagađenju, treća faza je predlaganje rješenja remedijacije tla i sanacije kompletnog prostora, dok se u četvrtoj fazi radi monitoring u narednim periodima.

Radojičić je naveo da se, nevezano za ovu metodologiju, preduzima i niz drugih inspekcijskih mjera, istražnih radnji, mjerenja i drugih kratkoročnih i srednjoročnih mjera.

Požar koji je u krugu Incela izbio u martu ove godine doveo je do curenja opasne materije piralen.