latinica  ћирилица
27/08/2019 |  17:20 ⇒ 19:35 | Autor: SRNA

Čubrilović: Nedopustivo ignorisanje izborne volje i ucjenjivanje Srpske

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da je za Srpsku nedopustivo ignorisanje izborne volje njenih građana, ucjenjivanje i maksimalistički zahtjevi za formiranje Savjeta ministara kojima se sprečava sprovođenje izbornog rezultata, posebno nakon sporazuma trojice lidera, koji mnogi miniraju i time uvode BiH u još veću krizu.
Nedeljko Čubrilović - Foto: SRNA
Nedeljko ČubrilovićFoto: SRNA

Čubrilović je ocijenio da bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić krše Ustav, Izborni zakon i Zakon o Savjetu ministara po kojem Predsjedništvo BiH ima rok za donošenje odluke o imenovanju kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara najkasnije 15 dana nakon održavanja konstitutivne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

- Sve odredbe Zakona o Savjetu ministara, Izbornog zakona, ali i odredbe Ustava BiH ovim su prekršene i zna se ko je za to odgovoran. To su upravo oni koji se stalno pozivaju na ustavnost i poštivanje zakona, a krše sve zakonske akte ove zemlje - naglasio je Čubrilović u pisanoj izjavi dostavljnoj medijima.

On je podsjetio da je uslovljavanje formiranja Savjeta ministara i predlaganja kandidata za predsjedavajućeg približavanjem bilo kojem vojnom savezu, izmišljen uslov zbog kojeg svi u BiH trpe veliku štetu.

- Ako je politika umješnost postizanja kompromisa i saglasnosti o stvarima o kojima sagovornici mogu da se dogovore, potpuno su nejasne opstrukcije kada je riječ o izboru Savjeta ministara koje traju deset mjeseci od izbora. Stav Srpske kada je riječ o NATO integracijama svima je poznat, kao i Rezolucija Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. Zato je vezivanje ova dva pitanja jedno s drugim ili jedno za drugo nepotrebno uslovljavanje, podgrijavanje političkih tenzija i držanje zemlje u stalnoj institucionalnoj krizi - naveo je Čubrilović, koji je i predsjednik Demosa.

On je podsjetio da je Republika Srpska svog kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara predložila u skladu sa izbornom voljom građana i da je on prošao sve potrebne provjere.

- Za ovu institucionalnu krizu odgovorni su oni koji čine sve da opstruišu volju Republike Srpske, kršeći i Ustav i zakon - zaključio je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, posebna sjednica Narodne skupštine biće održana ukoliko je srpski član Predsjedništva BiH zatraži, podsjetivši da na to pravo po članu 171. Poslovnika Narodne skupštine.

- Ta sjednica će biti zakazana sa dnevnim redom koji predloži predlagač, a u ovom slučaju to je Milorad Dodik. Ukoliko član Predsjedništva predloži za dnevni red pitanja koja se tiču izmjena Ustava, o tome po Ustavu odlučuju narodni poslanici dvotrećinskom većinom. Mi ćemo se ponašati kao legalisti i u skladu sa Ustavom, zakonom i Poslovnikom Narodne skupštine Republike Srpske - naveo je Čubrilović.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upozorio je daanas da Bošnjaci u političkom smislu ostvaruju nacionalni plan uzurpacije prava Srba i Hrvata u BiH, što se ogleda u izboru Željka Komšića bošnjačkim glasovima na poziciju hvratskog člana Predsjedništva i neformiranjem Savjeta ministara čime se Srbima uskraćuje pravo na legitimno predstavljanje na nivou BiH.