latinica  ћирилица
27/08/2019 |  17:26 | Autor: SRNA

Banjac: Uzurpirane i pozicije i nadležnosti Srpske

Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac izjavio je danas Srni da najveći dio pozicija na nivou BiH kontrolišu stranke iz Federacije BiH i da to treba da bude primijenjeno da bi Srpska bila predstavljena u punom kapacitetu.
Darko Banjac - Foto: RTRS
Darko BanjacFoto: RTRS

- Ključne pozicije ne drže srpski predstavnici. Podjela na nivou BiH treba da bude ravnomjerna, ne samo po broju nego i snazi pozicija - istakao je Banjac.

Prema njegovim riječima, DNS nikada nije glasao za prenos nijedne nadležnosti sa Srpske na nivo BiH i uvijek će podržati njihovo vraćanje.

- Nadležnosti su prenesene najvećim dijelom uzurpacijom i odlukama visokih predstavnika. One se ne nalaze u izvornom Dejtonskom sporazumu. Veliki broj nadležnosti treba vratiti Srpskoj koja ih je imala u momentu potpisivanja Dejtonskog sporazuma i koje nisu predviđene tim sporazumom da budu prenesene na nivo BiH - kaže Banjac.

On je podsjetio da je bio skeptičan da će sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH koji su potpisali SNSD, HDZ BiH i SDA biti lako sproveden.

- Bošnjačka strana dva puta nije ispoštovala ono što su potpisali, a sada su to učinili i treći put - rekao je Banjac.

Govoreći o najavi da će u slučaju da u predviđenom roku ne bude formiran Savjet ministara biti održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmotreno vraćanje nadležnosti, Banjac je istakao da je DNS uvijek spreman da podrži sve ono što vodi ka jačanju i očuvanju Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upozorio je daanas da Bošnjaci u političkom smislu ostvaruju nacionalni plan uzurpacije prava Srba i Hrvata u BiH, što se ogleda u izboru Željka Komšića bošnjačkim glasovima na poziciju hvratskog člana Predsjedništva i neformiranjem Savjeta ministara čime se Srbima uskraćuje pravo na legitimno predstavljanje na nivou BiH.

- Oni to rade zato što u ovom trenutku sve čelne pozicije na nivou BiH drže upravo Bošnjaci - rekao je Dodik novinarima nakon otkazivanja vanredne sjednice Predsjedništva BiH čija je jedina tačka trebalo da bude imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

On je dodao da nezakonita uzurpacija pozicija od Bošnjaka gura BiH u tešku političku i institucionalnu krizu, te poručio da neće dozvoliti da se Srbima i Republici Srpskoj uskraćuju politička prava.

Dodik je rekao da je spreman do 5. septembra da se pojavi u Predsjedništvu i da se riješi pitanje formiranja Savjeta ministara, te da će u protivnom biti održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmotreno pitanje prenosa brojnih nadležnosti na nivo BiH.