latinica  ћирилица
27/08/2019 |  18:00 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Hoće li i prvi zarobljeni bh. terorista biti samo simbolično kažnjen?

U Sudu BiH počeo je proces Ibri Ćufuroviću, borcu terorističkih jedinica ISIL-a. Ćufurović je prvi i, za sada, jedini zarobljeni bh. terorista, koji je u aprilu deportovan iz Sirije. Na sličan "transfer", u sirijskim zatvorima čeka još desetine bh. državljana, za koje domaće službe ne znaju ni tačan broj. Za djela, za koja je Ćufurović optužen, predviđena je zatvorska kazna do deset godina.

Iz rodne Donje Slapnice kod Velike Kladuše, preko Bužima gdje je kod presuđenog vođe bh. vehabija Huseina Bilala Bosnića, mislili su mu bližnji, čuvao koze i ovce. Potom, 21. aprila 2014. preko Turske do sirijskog ratišta. Bosnićev "čoban" Ibro Ćufurović postao je Abu Kasim Al Bosni. Učestvovao je u terorističkim aktivnostima. Borio se na strani ISIL-a, zajedno sa sunarodnicima Bajrom Ikanovićem, Almirom DŽinićem, Senadom Kasupovićem i drugima u terorističkoj jedinici "Bejd Komandos", koja je kasnije promijenila naziv u "El Aksa". 

- Pred vama će časni sude biti prikazan snimak na kojem se nalazi Ibro Ćufurović iznad strijeljanih vojnika na sirijskom ratištu kako uzvikuje Tekbir i Alah Ekber. Tužilaštvo će dokazati da je Ibro ćufurović bio pripadnik ISIL-a, da je imao karton tzv. Islamske države - ističe tužilac.

Tužilaštvo najavljuje saslušanje dvoje vještaka i osam svjedoka, među kojima su i neposredni očevici sirijskih i Ibrinih zločina, ali i članovi porodice Ćufurović koji će svjedočiti o radikalnoj indoktrinaciji i odlasku optuženika na sirijsko ratište. U svojim istupima u javnosti, otac sirijskog "odmetnika" Šefik još ranije se odrekao sina! I "presudio" mu! "Po kratkom postupku" - jer "ubijao je nevine ljude", u potresnoj ispovijesti kazivao je Ćufurović stariji. Mlađi, međutim, posredstvom advokata traži sporazumnu minimalnu zatvorsku kaznu uz priznanje krivice.

- Prijedlog koji se kreće u granicama ovih do sada koji su osuđivani govorim o predmetu DAMASK i ovi neki drugi. Kad je objedinjena recimo Safetu Brkiću ranije osuđivanoj osobi na tri godine i dva mjeseca, to faktički u tom kontekstu mi očekujemo manje po sporazumu - ističe advokat Senad Dupovac.

Od jedne godine zatvora - do maksimalno tri - očekivanja su ISIL-ovog "tekbiriste" i njegovog advokata. No Tužilaštvo se, na njihov prijedlog, još ne izjašnjava. Sporazumno priznanje krivice uz mizerne jednogodišnje kazne, prošlost su bh. pravosuđa. Ili je samo tako, najavljivala glavna tužiteljka Gordana Tadić.

- Sporazumi su sklapani kako bi se otkrili finansijeri terorističkih aktivnosti i mislim da realno nisu dostatne te kazne. Ovo je sada druga situacija. Vraćaju se borci koji su aktivno učestvovali na stranim ratištima i mislim da neće biti sklapanja sporazuma sa ovim licima - napominje Tadićeva.

Finansijeri, međutim, nisu otkrivani, a presuđeni bh-sirijski teroristi, već odavno su slobodni. Najmanje 50 ih se dobrovoljno vratilo. Trideset pet presuđenih već su slobodu ili "kupili" ili mizerne kazne "odležali"! Bude li praksa nastavljena - Ćufurović bi na slobodi mogao da dočeka i izricanje presude, s obzirom na to da je u pritvoru zeničkog Kazneno-popravnog zatvora od 20. aprila.

U zeničkim zatvorskim odajama mu je i "vlasnik stada" Bosnić. Izdržava sedmogodišnju kaznu, zbog vrbovanja i regrutovanja džihadista. Zbog sličnog djela u austrijskom Gracu Mirsad Omerović ili Abu Tejma, primjera radi, osuđen je na čak 20 godina zatvora.

- Јasno je da u ovoj zemlji u BiH teroristi su zaštićena vrsta, oni se ovdje njeguju, odgajaju za neke buduće ratove i konflikte ne samo unutar BiH nego i van granica zemlje. Mi u stvari dobijamo tempirane bombe, ljude koji su fanatizovani, a da istovremeno nemamo ni jednu instituciju koja bi njihov fanatizam suzbijala - ističe stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević.

Bh. bezbjednosne službe čak i ne znaju koliko bi novih "tempiranih bombi" moglo bombastično da se, iz poraženog kalifata, prizemlji na ovdašnje tlo. U kampu Roj, na sjeveru Sirije, gdje je i Ćufurović boravio 19 mjeseci, najmanje ih je 30. U Kampu Al-Hol 40. Savjet ministara, im, za "dobrodošlicu" formirao čak i Radnu grupu, ali samo na papiru! A u praksi "dobrodošlicu" i opstojnost mogli bi da im požele u jednom od najmanje 22 paradžemata. Ili u desetinama vehabijskih zajednica iz kojih su u krvave terorističke pohode kretali razni Čauševići, Omerovići, Ibrići, Јašarevići....

A BiH ima još "potencijala" i na domaćem tlu i u Njemačkoj, Sloveniji, Austriji... odakle transferima povremeno i svjedočimo. Prilika da svi oni, poput Ćufurovića u najavi, "sporazumno" priznaju svoja zlodjela i od terorista, za kratko vrijeme, postanu turisti! Ili će ipak bh. pravosuđe slijediti praksu austrijskih i inih evropskih kolega!? Kroz proces Ćufuroviću - odgovor će dati!