latinica  ћирилица
27/08/2019 |  18:16 | Autor: SRNA

HNS: Bošnjačka politika gura BiH na rub institucionalne krize

Politički predstavnici hrvatskog naroda okupljeni oko Hrvatskog narodnog sabora BiH pozivaju na dijalog i dogovor u sprovođenju sporazuma lidera izbornih pobjednika o načelima formiranja vlasti da bi bile eliminisane dalje opstrukcije koje nanose štetu ugledu i funkcionisanju BiH, te građanima.
HNS (Foto: hnsbih.ba) -
HNS (Foto: hnsbih.ba)

- Odgađanje imenovanja kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara sistemski se ugrožava sprovođenje Sporazuma lidera izbornih pobjednika o načelima uspostavljanja vlasti i pokazuje neodgovornost bošnjačke politike koja svjesno gura zemlju na rub institucionalne i političke krize - saopšteno je iz HNS-a.

Iz HNS-a navode da je nepoštivanje Sporazuma o načelima uspostavljanja vlasti jasno ignorisanje biračke volje i zabrinjavajuće rušenje demokratskih načela, koje je protivno nastojanjima za stabilizaciju i razvoj BiH.

- Blokada napretka političkim ucjenama ugrožava sprovođenje dogovora koji je zadobio široku podršku međunarodne zajednice i rezultirao vjerodostojnom perspektivom integracija BiH u EU i NATO savez - ističu iz HNS-a.

Napominju da HNS BiH neće posustati u zalaganjima za potpunu ravnopravnost hrvatskog naroda sa ostalim konstitutivnim narodima BiH, niti će se umoriti od odlučnog djelovanja u pravcu međunarodnih integracija i sprovođenja reformi koje su u interesu BiH.